IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекорден брой преустройства на офиси в жилища са планирани в САЩ тази година

Над 55 300 жилища ще бъдат осигурени по този начин, като увеличението е с над четири пъти от 2021 г. насам

08:38 | 23.01.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Строителните компании в САЩ ще преустроят рекорден брой остарели офис сгради в апартаменти тази година, тъй като тенденцията за работа от разстояние тласка нагоре свободните площи при бизнес имотите в американските градове, пише Bloomberg.

Тази година над 55 300 жилища ще бъдат трансформирани от офис сгради, увеличение с над четири пъти от 2021 г. насам, показва допитване на компанията RentCafe, която се занимава с обяви за апартаменти. Макар че търсенето на жилищни площи продължава да движи ръста, повишението с 22% на годишна база е скромно в сравнение с предишните две години.

Макар че темпът на растеж за тези видове преустройства се забавя тази година заради по-високите разходи за финансиране и дългото чакане заради градоустройствени и разрешителни процедури, тенденцията ще се запази, счита Дъг Реслър, мениджър бизнес анализи в Yardi Matrix, сестринска компания на RentCafe.

Вашингтон и Ню Йорк водят тенденцията за преустройство на офиси в жилища през 2024 г. Графика: Bloomberg Вашингтон и Ню Йорк водят тенденцията за преустройство на офиси в жилища през 2024 г. Графика: Bloomberg

Местните и щатските власти все повече стимулират преустройствата, особено сега, когато все повече офис сгради „стоят празни след появата на хибридната работа и предпочитанията към по-нови, по-ефективни офис пространства“ след пандемията, отбелязва Реслър.

Водещ тази година е Вашингтон, където има планове за преустройството на офис площи в 5820 апартамента, ръст с 88 на сто спрямо миналата година. След него се нарежда районът на Ню Йорк с планирани 5215 нови апартамента, които ще изникнат от бивши офис пространства. Значителен принос за ръста в Ню Йорк ще даде преустройството на офис в Манхатън, използван преди за централа на JPMorgan & Chase. От него ще се появят 1263 апартамента, най-големия проект по рода си в страната.

В Далас, който е на трето място, 3163 жилища ще произлязат от офиси, което е 83% от всички видове преустройства и най-високият дял сред водещите градове. Далас прибави повече работни места през миналата година от всеки друг голям град, като през ноември 2023 г. те се увеличиха с почти 140 хил.

В същото време Чикаго е на четвърто място въпреки спада с 9% спрямо миналата година. Най-големият проект в Града на вятъра се очаква да достави около 430 жилища, приблизително една трета от общия брой апартаменти, които ще се появят в града чрез преустройство на бивши корпоративни сгради.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:36 | 23.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още