IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канада удължава забраната за покупка на жилища от чужденци до 2026 г.

Активността на жилищния пазар в Канада нараства през последно време заради очакване централната банка да започне да намалява лихвите

11:23 | 05.02.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Канада удължава забраната за продажба на жилища на чужденци с още две години, тъй като имотният пазар започва да показва признаци на възстановяване, а това засилва притесненията за цените на жилищата в градове като Торонто и Ванкувър, пише Bloomberg.

Правителството на премиера Джъстин Трюдо предприе действия, за да забрани на неканадци да купуват жилищни имоти през 2022 г. Мярката трябваше да изтече на 1 януари 2025 г. Сега датата е изместена за 1 януари 2027 г.

„Удължавайки забраната за чуждестранни купувачи, ще гарантираме, че жилищата се използват като домове, в които да живеят канадски семейства, а не да се превръщат в спекулативен клас финансови активи“, заяви финансовият министър Кристия Фрийленд в изявление в неделя. Тя допълни, че правителството е притеснено, че жителите са изтласквани от местните жилищни пазари заради високите цени.

Правителството въведе изключения за неканадци да купуват празни терени или жилищни имоти за ремонт. Изключения има и за чуждестранни студенти и хора, притежаващи разрешение за работа, ако са били в страната за дълго време и вече не са купили имот.

Активността на жилищния пазар започна да нараства през последно време, тъй като става все по-ясно, че Канадската централна банка вероятно ще започне да понижава лихвите по-късно тази година.

Средната цена на жилищата през декември беше 730 400 канадски долара (554 500 щатски долара), нараствайки с 36% за пет години. Тя достига 1,2 млн. канадски долара във Ванкувър и околностите му и 1,1 млн. канадски долара в Торонто и околностите му.

Местните власти в Канада приеха мерки за охлаждане на цените на жилищата. Тази седмица кметството на Торонто ще обмисли предложение да облага с данък покупките на жилища от неместни жители, равняващ се на 10% от стойността на имота. Мярката може да се прибави към „данък спекулации от неместни жители“ от 25%, наложен от провинция Онтарио.

Предложението ще бъде обсъдено на 6 февруари и цели да „запази нивото на достъпност на пазара на жилищни имоти, като възпре чуждестранни купувачи да придобиват имот в град Торонто, особено тези купувачи, които нямат намерение да живеят в имота“, става ясно от препоръка на изпълнителната комисия на града.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:21 | 05.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още