IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-скъпото имение в САЩ е обявено за продажба за 295 млн. долара

Ако постигне офертната си цена, имотът в Нейпълс, щата Флорида, ще подобри рекорда за най-скъпо продадено жилище отвъд Океана

12:00 | 08.02.24 г.
Снимка: Dawn Mckenna Group Facebook page
Снимка: Dawn Mckenna Group Facebook page

Финансистът Джон Донахю летял над Нейпълс, щата Флорида, през 80-те години на миналия век, когато забелязал необитавано парче земя по крайрежието на Мексиканския залив. Той посочил към края на полуостров Gordon Pointe и казал на жена си Родора Донахю: „Искам да отида там“, пише Wall Street Journal.

И точно това направил. Платил 1 млн. долара през 1985 г. за парцела с площ от около 17 декара, на който нямало нищо друго освен малка рибарска вила, заобиколена от мангрови дървета.

През следващото десетилетие семейство Донахю натрупало около 240 декара, върху които построило крайбрежно имение за себе си и нарастващото си семейство от 13 деца и 84 внуци, разказва синът им Бил Донахю.

Сега, след смъртта на Джон и Родора, семейството е обявило за продажба перлата в короната – имение, което се простира на площ от близо 36 декара, в квартал Порт Роял в Нейпълс, с три къщи и частен яхтклуб. Исканата сума може да постави рекорд – 295 млн. долара.

Имението е най-скъпото, обявявано за продажба в САЩ, и ще постави рекорд за най-скъпа продажба в страната, ако намери купувач за близка до офертната цена, казва Даун Маккена от компанията Coldwell Banker Realty, която продава имота.

Джон Донахю, който е роден в Питсбърг, завършва военната академия Уест Пойнт през 1946 г. и служи във военно-въздушните сили до 1950 г., когато се записва в курс на списание Forbes за борсови журналисти. През 1955 г., заедно с двама приятели от училище, създава инвестиционната компания Federated Investors в Питсбърг. Компанията, която сега се казва Federated Hermes, е ръководена от сина на Донахю Дж. Кристофър и управлява активи за 668,9 млрд. долара, става ясно от сайта ѝ.

Бил разказва, че родителите му се запознали в училище и били женени 70 години. Джон починал през 2017 г., а съпругата му – през 2022 г.

Семейството започнало да прекарва ваканциите си в Нейпълс през 70-те години на миналия век, след като получило неочаквано писмо от брокер на имоти от Флорида. То живяло там една година, когато Джон за кратко обмислял да премести централата на Federated от Питсбърг във Флорида.

В Gordon Pointe семейство Донахю построило три семейни жилища в края на пътя, който сега е пълен с имения за милиони долари. Те започнали с основна къща с площ от около 1000 кв. м с шест спални и плувен басейн. Второ жилище изникнало около 1990 г. на площ от около 500 кв. м с пет спални и външен басейн. Около 2013 г. добавили и трета къща с площ от около 538 кв. м с външен басейн и Т-образен док, в който можели да се поберат около шест лодки.

Семейство Донахю притежава и част от остров Кейуейдин край бреговете на Нейпълс, която е достъпна само с лодка. Там то построило къща с площ от около 1500 кв. м около 2005 г., която е още едно място за отсядане на членовете на семейството.

Бил разказва, че родителите му се установили в Нейпълс от Питсбърг около 1990 г. В крайна сметка семейството нараснало и сега включва над 175 правнуци и сто или повече души, които често се събират в имота в Нейпълс в петък и събота вечер.

През годините там са отсядали гости като бившия президент на САЩ Джордж У. Буш и съпругата му Барбара. То често било посещавано за политически обеди от конгресмени, а също и от духовници, тъй като родителите на Бил били ревностни католици.

През последните години наследниците започнали да мислят за продажба на имота в Нейпълс. През 2019 г. те продали имота на Кийуейдин и част от притежанията си на Gordon Pointe за 45 млн. долара, съобщава Робърт Макивън от консултантската компания CBRE, която отговаряла за продажбата тогава.

Сега, когато родителите му ги нямало вече, било време за продажба на целия комплекс, казва Бил. Макар че живее в Питсбърг, той и повечето му братя и сестри имат собствени домове в Нейпълс. Семейството притежава също голяма ферма в Пенсилвания, където се събират всички.

Сегашният рекорд за най-скъпо жилище в САЩ беше поставен през 2019 г., когато Кен Грифин от Citadel купи мезонет на улицата на милиардерите в Манхатън за около 240 млн. долара. Имение в Лос Анджелис беше обявено за продажба на цена от 250 млн. долара миналата година, но към момента цената му е 195 млн. долара. Мезонет на улицата на милиардерите в Ню Йорк, който беше обявен за продажба на цена от 250 млн. долара през 2022 г., в момента също е оценяван на 195 млн. долара.

Брокери на недвижими имоти казват, че размерът и локацията на имота на Донахю, както и наличието на частен яхт клуб оправдават високата офертна цена, наред с факта, че ще е трудно да се сглоби подобен имот отново.

Къщите били здраво изградени и понесли минимални щети при урагана Йън през 2022 г. Но новият собственик вероятно ще трябва да направи ремонт.

Нейпълс, който отдавна е убежище на богаташи, отчете ръст на цените на имотите през последните години. Продажба на имение за 62 млн. долара през 2022 г. постави рекорд за града.

Макар че пазарът на луксозни имоти не е толкова оживен, колкото по време на пандемичния бум, брокери съобщават, че все още има богати хора, които търсят жилища за покупка.

Семейство Донахю иска да продаде имота като едно цяло и се надява да намери купувач, който да му се наслаждава толкова, колкото и те, казва Бил. „Ако раздробим съставните части, никой няма да ги съедини отново“, отбелязва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:54 | 08.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още