IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българска компания строи жилищен комплекс и търговски център в Руанда

С какво привлече африканската страна строителната компания „Тобо Груп“ , обясни управителят ѝ Георги Шопов

13:49 | 20.02.24 г. 1
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Българската компания „Тобо Груп“ строи жилищен комплекс и търговски център в Кигали, столицата на Руанда. Това съобщи в предаването „ИмоТиТе“ на Bloomberg TV Bulgaria инж. Георги Шопов, управител на строително-предприемаческата компания.

„Спряхме се на Африка, защото това е нов пазар с много младо население и там всичко се развива бурно. Средната възраст на жителите на Руанда е 21 години, докато в Европа е близо два пъти по-висока“, направи сравнение той и обясни избора за насочване на бизнеса след преценка, че инвестиции в страната правят големи компании като Wolksvagen, например, с построяването на автомобилен завод.

Предприемачът посочи, че други индиректни показатели за развитието на страната и стандарта на живот също са повлияли на избора – броят на самолетните полети от и за Руанда, състоянието на автомобилния парк. „Руанда е определяна като „Швейцария на Африка“, защото правителството насърчава изключително много развитието на икономиката, бизнеса, търговията и съвременните технологии. В областта на кадастъра, регулацията и административното обслужване са доста преди Европа“, направи сравнение инж. Шопов.

По думите му, африканската страна държавата стимулира иновативни технологии в строителството, свързани със зелената енергия – фотоволтаични панели, термопомпи, затова и  в Руанда се намира един от най-големите соларни паркове в Африка.

„Ние сме инвеститори, собственици на терена, проектанти, строители и продавачи. Първият ни обект е комплекс със сто жилищни единици и обща разгъната застроена площ (РЗП) 14 хил. кв м. Проектът е на престижно място в Кигали, като планираме да го завършим след година и половина. Другият обект е търговски център на три нива“, уточни Георги Шопов.

Той посочи предимствата при строителството в африканската страна – има изградена държавна система в Руанда, която оценява инвестиционното намерение, подкрепено с техническите и финансовите параметри на проекта. Проектът се разглежда от публична институция, която определя каква ще е ползата за държавата и обществото, колко работни места ще се създадат, какви данъци ще влязат в хазната, и едва тогава „светкавично“ издава разрешителното.

Предприемачът обясни как се реализира даден проект. „Две седмици отнема процедурата от входирането на проекта до получаването на разрешение за строеж в Кигали, докато в София този период е между 6 и 9 месеца (без регулационен план). Промените в кадастъра и регулацията, както и строителното разрешение, се издават по електронен път в Руанда", отбеляза Шопов. „Не ми се е наложило един път да отида в общината – не познавам нито кмета на района, нито главния архитект. Има сериозен екип, който проверява техническата част на проекта. В рамките на няколко седмици имаше забележки и след отстраняването им беше издадено строително разрешение“, посочи той.

Предприемачът посочи, че контролът на държавата там е главно по време на строителството. В Руанда не може да се налее бетон или да се изпълни конструкция, без тя да е приета от държавен служител, което показва, че контролът не е на хартия, а реално на строителния терен.

Георги Шопов прогнозира, че жилищно строителство в Руанда има огромен потенциал заради ръста на населението. „Жизненият стандарт също се увеличава непрекъснато, следвайки ръста на икономиката. Има най-важното за един бизнес – пазарът. Остава да осигуриш финансиране и система/екип, който да реализира съответния продукт“, обясни защо е успешен моделът на инвестиране предприемачът.

Какви са изискванията за строителството на жилищни сгради в Руанда? Защо строителните материали в африканската страна са два пъти по-скъпи, отколкото в България? Какво искат да видят новодомците в апартаментите? Защо не се купуват често жилища „на зелено“?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости в предаването "ИмоТиТе" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:49 | 20.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
Naemate1
преди 2 месеца
Браво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още