IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Летище "Хийтроу" се отказа от плановете за трета писта

Миналата седмица най-голямото летище в Лондон обяви първата си годишна печалба от 2019 г. насам

13:12 | 25.02.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Летище „Хийтроу“ в Лондон се отказва от плановете да добави трета писта и ще проучи други варианти за обработка на повече пътници, съобщава Sunday Times, цитиран от Bloomberg.

Главният изпълнителен директор на летището Томас Уолдбай започва да проучва разформироване на екипа по проекта, допълва изданието, като се позовава на свои неназовани източници.

Летището, чийто брой на пътниците нарасна с около 29% до 79,2 млн. миналата година, ще направи преглед на различни предложения, включително разширяване на използването на автобуси за превоз на пътуващи до самолети, и други мерки за повишаване на ефективността на пистите, се казва в доклада.

В съобщение по имейл Heathrow Airport Holdings заяви, че „проучва как може да оптимизира сегашното летище, за да постигне растеж в краткосрочен план в рамките на сегашната ни инфраструктура. В дългосрочен план правим преглед на плановете си, за да се уверим, че летището има капацитета, от който британската икономика се нуждае, като в същото време повишаваме устойчивостта на дейностите си за клиентите ни и изпълняваме ангажиментите си за устойчиво развитие“.

Дългогодишният стремеж за изграждане на още една писта на „Хийтроу“ беше осуетен от правни спорове с групи, включително местни жители и екологични активисти, както и от последиците от пандемията. Миналата седмица „Хийтроу“ обяви първата си годишна печалба от 2019 г. насам.

Летището е съсредоточено върху краткосрочни мерки за разширяване и проучва по-дългосрочни проекти като новата писта, каза Уолдбай в интервю в сряда.

Компанията Mubadala Investment от Абу Даби обмисля да купи дял в „Хийтроу“ и ще се присъедини към Държавния инвестиционен фонд на Саудитска Арабия и Държавния фонд на Катар като големи акционери, съобщиха запознати с въпроса източници миналата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:12 | 25.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още