IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Кофас": Предстоят трудни времена за жилищния пазар и строителството в света

Пазарът на недвижими имоти все още се ориентира в деликатния баланс между високите лихвени проценти и ограниченото предлагане на жилища

14:04 | 01.03.24 г. 2
Снимка: Кофас
Снимка: Кофас

Строителството и недвижимите имоти са сред най-цикличните индустрии, които са чувствителни към промените на пазара на труда, цените на стоките и преди всичко към лихвената среда и достъпността на кредитите. В момента те изпитват затруднения и напрежение. Според компанията за кредитно застраховане "Кофас" положението на световната сцена няма да се подобри през 2024 година.

Жилищният пазар е изправен пред двойно ограничение - както по отношение на предлагането, така на търсенето. Повишението на лихвените проценти доведе до бързо влошаване на търсенето, тъй като домакинствата не могат да си позволят да купуват имоти, особено след като цените на жилищата се повишиха. Заедно с глобалния недостиг на работна ръка, това е най-голямата пречка пред строителството, цитирана от европейските компании от 2021 г. до края на 2023 г.

Всички тези първоначални проблеми с предлагането, заедно с бързото покачване на лихвените проценти през последните две години, доведоха до нарастване на разходите за строителство във всички посоки: цените на материалите се повишиха, натискът върху заплатите се засили, а разходите за финансиране скочиха драстично.

Компаниите за недвижими имоти, които са активни предимно в нежилищни сегменти (индустриални, офис и търговски обекти), са особено чувствителни. Това се дължи на дългосрочната тенденция за хибриден начин на работа, затварянето на офис площи и ускоряването на електронната търговия. Процентът на свободните офис пространства е рекорден през последните 15 години -  20,2% през първото тримесечие на 2023 г. в САЩ и 7,5% в Европа.

Цените на бизнес имотите на ключови пазари. Графика: Кофас Цените на бизнес имотите на ключови пазари. Графика: Кофас

Високите лихвени проценти поставят предизвикателства пред компаниите за недвижими имоти, като едно от най-непосредствените въздействия е забавянето както на броя на сделките с имоти, така и на общата им стойност. В сегашната среда това вече е видимо, като обемът на сделките в Европа е намалял с повече от половина през последната година и е на най-ниското си ниво от 2010 г. насам. Освен това влияние оказват и разходите за лихви, които нараснаха динамично през последните две години.

Ситуацията в ЦИЕ

За разлика от други места по света, завършеното строителство бележи различна динамика през последните месеци (дори години) в страните от ЦИЕ. България все още е под нивото, регистрирано през 2015 г., Чехия е малко над него, докато Румъния бележи ръст.

Строителна продукция. Графика: Кофас Строителна продукция. Графика: Кофас

Въпреки колебанията "Кофас" очаква подобряваща се тенденция в региона - поръчките на строителния сектор показват, че най-лошото е приключило за голяма част от страните и индустрията следва да се подобрява постепенно, но все още съществуват множество предизвикателства.

Сред тях е и недостигът на работна ръка, който все още ограничава бизнес активността. Въпреки това, достъпът до материали е на по-добро ниво, отколкото беше през периода на възстановяване от пандемията и избухването на войната в Украйна, тъй като бизнесът успя да се напасне към промените и да диверсифицира веригите си на доставки. Опасенията за недостатъчно търсене са намалели през последните месеци с перспектива за подобрение.

Фактори, които ограничават дейността в строителния сектор. Графика: Кофас Фактори, които ограничават дейността в строителния сектор. Графика: Кофас

Несъстоятелността в строителната индустрия заема висок дял сред страните от ЦИЕ, като е най-концентрирана в Румъния и прибалтийските страни. Това обаче се дължи както на големия брой компании, извършващи дейност в сектора, така и на забавянията в корпоративните разплащания в него, които са над средните за региона.

Освен това страните от ЦИЕ печелят много от притока на средства от ЕС. Особено активен потребител на европейски средства е Румъния, като те подкрепят високата динамика на производството в строителството.

Перспективите за 2024 г.

Пазарът на недвижими имоти все още се ориентира в деликатния баланс между високите лихвени проценти и ограниченото предлагане на жилища.

Въпреки че цените на жилищата донякъде се приспособиха към по-високите лихви, постоянните ограничения в предлагането, причинени от нежеланието на потенциалните продавачи да се преместят от ниските си лихви по ипотечните кредити или да продават на по-ниска цена, ги запазиха през 2023 г. 2024 г. трябва да отбележи повратна точка в тази динамика, като се прогнозира спад на цените в по-голямата част от развитите икономики (34% в Германия, 31% в Япония) от гледна точка на купувачите.

Очаквани промени в цените на имотите. Графика: Кофас Очаквани промени в цените на имотите. Графика: Кофас

В същото време предизвикателният пейзаж на недвижимите имоти принуждава определени компании да прибягват до драстични мерки като продажба на активи. Насочвайки се към 2024 г., цените на бизнес имотите вече са паднали с 25% от връхната си точка. Има случаи, в които известни сгради се продават с над 50% отстъпка, подчертавайки тежкото положение, в което се намират някои компании, на фона на настоящия икономически климат.

През тази година "Кофас" очаква динамични състояния на сектора, подпомогнати от възможен спад на лихвените проценти. И все пак опасенията се запазват. Тъй като част от съществуващия дълг вече е заключен при фиксирани лихвени проценти и маржовете на кредитиране за нови заеми са на най-ниското си ниво от повече от десетилетие, се задава належащият въпрос: Дали очакваните намаления на лихвите ще се окажат адекватни и достатъчно навременни, за да подкрепят пазара, показващ признаци на слабост?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:04 | 01.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 35 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 1 месец
Чакаме платения сайт на Инвестор медия ,да ни публикува мнение на Тихомир Тошев от Кредит Център ,някой дежурен брокер на Имотека ,Бългериън Пропъртис или Адрес ,някой строителен предприемач как България е острова на стабилноста и при нас никога ама никога няма да има спад ,вечен ръст
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още