IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската имотна криза се задълбочава с 19% спад на инвестиционните сделки

Общата сума от 6,3 млрд. евро е най-ниската за периода от 2011 г. насам

12:07 | 08.04.24 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Апетитът на инвеститорите за германски имотни сделки остава слаб в началото на годината, посочва брокерската къща Jones Lang Lasalle, макар че някои оценки явно са достигнали дъното, а понижаването на лихвите все повече приближава, предава Bloomberg.

Броят на сделките се е сринал с 19% през първото тримесечие на годишна база, заяви компанията в понеделник. Общата сума от 6,3 млрд. евро е най-ниската за периода от 2011 г. насам. За продавачите е особено трудно да намерят купувачи на големи портфейли, като сделките в този сегмент са с 50% надолу.

Освен по-високите разходи за финансиране по-бавният икономически растеж и мудните тенденции за завръщане на служителите в офисите също натежават върху сделките с бизнес имоти. JLL казва, че има вероятност за значителен ръст на броя на имотите, които трябва да се ремонтират, отбелязвайки най-вече по-старите сгради, както и онези, при които сделките се нуждаят от рефинансиране.

Макар че инфлацията се забавя и централните банки сигнализират, че по-късно през годината може да започне намаляване на лихвите, германските имотни сделки вероятно ще останат потиснати, посочва JLL. Макар че компанията очаква сделките да се засилят до края на 2024 г., годишната им стойност от около 40 млрд. евро според прогнозите ѝ все още ще е доста под постиженията през рекордните години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:08 | 08.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 15 rate down comment 1
Gna
преди 3 седмици
Богата държава с голямо население и пак криза. Тук от НСИ до интернет сайтове крият, че има проблем на имотния пазар. Този месец говорих с 2ма брокери на имоти в София. Питам ги дали има сделки и отговора им беше: много малко и трудно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 3 седмици
Скоро и в България ще се спука балона който все още банките у нас надуват чрез евтини кредити с плаващи лихви .Най-големия купувач на имоти в България са банките ,те са и тези които надуват цените с кредит ,пари които никой от теглещите не е изработил все още .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още