IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокурорът на Лихтенщайн разследва основателя на Signa за укриване на богатство

След изпадането в несъстоятелност на австрийските семейни фондации през март инвеститорите питат къде е отишло състоянието на магната

16:49 | 12.04.24 г.
Основателят на Signa Рене Бенко. Снимка: Bloomberg LP
Основателят на Signa Рене Бенко. Снимка: Bloomberg LP

Главният държавен прокурор на Лихтенщайн е започнал разследване на финансовите дела на австрийския имотен магнат Рене Бенко за възможно пране на пари и измами в малкото, потайно алпийско херцогство, пише Financial Times.

Четири месеца след рухването на обширната му империя с луксозни имоти Signa Group Бенко, който преди време беше най-младият милиардер в Европа с връзки с политици в Австрия и Германия, е подложен на нарастващ съдебен натиск да изясни ролята си в компанията и доколко преплетена е била тя със собствените му финансови дела.

„Предварителни проверки са започнати срещу физическо и юридическо лице... по подозрение в измамен банкрут и пране на пари“, заяви говорител на прокурора на Лихтенщайн.

В четвъртък Signa Holding, централната компания в Signa Group, съобщи, че очаква да възстанови нулева стойност от притежаваните си акции в двете основни холдингови компании на Signa, които притежаваха мнозинството от мрежата с луксозни имоти – каталог от жилища на престижни локации и магазини в цяла Европа, включително Selfridges в Лондон и KaDeWe в Берлин.

Двете австрийски семейни фондации на Бенко – контролиращите акционери в Signa Holding и самите те инвеститори на много нива в озадачаващо сложната корпоративна структура на Signa, подадоха заявления за обявяване в несъстоятелност през март.

Бенко е благодетелят и на най-малко два тръста в Лихтенщайн – фондация Ingbe и фондация Arual, установиха проверки на австрийското списание News.

Двете основни австрийски организации – семейната фондация „Бенко“, контролирана от майка му, и фондация „Лаура“, кръстена на дъщеря му, трябваше да се грижат за по-голямата част от личното богатство на Бенко, включително яхтата му, луксозните му домове и колекцията му с картини.

За много инвеститори в Signa, които все още имат да вземат милиарди, изпаряването на средствата на фондациите повдигат въпроси за това къде е отишло състоянието, което преди време беше приписвано на 46-годишния Бенко и дали те могат да претендират за част от него.

Ingbe е съкратено от името на майка му Ингеборг, а фондация Arual е името на дъщеря му наобратно. Поради сложните юридически правила и изисквания за запазване на тайна в Люксембург се знае малко за това колко пари са минали през тях и какво притежават фондациите.

Някои инвеститори в Signa вече отправиха обвинения за престъпна дейност в компанията.

Австрийският държавен прокурор за икономически престъпления и корупция е получил „няколко“ наказателни жалби срещу Бенко, съобщи той пред FT през февруари, но все още не е обявил дали е започнал официално разследване срещу Signa или хора от компанията.

Миналия месец държавният прокурор в Мюнхен започна предварително разследване на дружество на Signa по подозрение за пране на пари.

През януари FT съобщи за огромни неочаквани парични потоци между дружества от Signa Group и австрийските фондации на Бенко, коeто предизвика притесненията на кредиторите, докато те получаваха информация за финансовите дела на групата след фалита ѝ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:49 | 12.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още