IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кредиторите на Signa приеха да си върнат само 30% от дължимите суми

Това предвижда одобрен петгодишен план за разформироване на имотната империя на Рене Бенко

17:46 | 19.03.24 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Кредитори на двете най-големи компании в имотната империя на Рене Бенко Signa ще си върнат само 2,5 млрд. евро при искове за над 15 млрд. евро съгласно одобрен петгодишен план за разформироване, предава Financial Times.

Орязването показва проблемите на пазара на бизнес имоти в Европа, на който компаниите от Signa Group трябва да продават активи, и повдига нови въпроси за непрозрачния начин, по който е била управлявана групата от австрийския ѝ основател.

Signa Prime и Signa Development притежават повечето имоти на Signa Group – портфейл със строителни проекти във вътрешността на града и луксозни обекти, включително места за пазаруване на дизайнерски дрехи и петзвездни хотели. Преди време Бенко твърдеше, че портфейлът с имоти на компанията му можел да бъде конкуриран по престиж само от притежанията на британското кралско семейство.

Синдикът на Signa Prime заяви, че базираната в Инсбрук компания е получила искове на обща стойност 12,8 млрд. евро, от които 5,9 млрд. евро са били признати за легитимни. Сегашният план за преструктуриране предвижда връщане на 30% от дълговете към признати кредитори.

Синдикът на Signa Development съобщи, че компанията е получила искове за 2,3 млрд. евро, от които 1,5 млрд. евро са били признати. Прогнозата е тези кредитори също да си върнат 30% от дължимите суми.

„Убеден съм, че със сегашния план за преструктуриране и структурираният процес на доверени продажби сме постигнали най-доброто решение за кредиторите“, коментира синдикът на Signa Development Андреа Фрухсторфер.

Говорителят на синдика на Signa Prime Норберт Абел е потвърдил подробностите от плана за преструктуриране, но е отказал допълнителен коментар.

Както Signa Prime, така и Signa Development ще се разплатят с кредиторите в идните две до пет години.

Двете компании са само част от Signa Group. Бъдещето на Signa Holding, компанията-майка на двете, и на Signa Retail, третата сестринска компания, все още не е решено. И двете дължат още милиарди евро с още по-несигурни гаранции, съобщиха собствените им синдици.

Signa фалира миналата година, след като растящите лихви потопиха модела ѝ на разширяване, подхранван от дълг. При управлението на Бенко групата купуваше нежелани, но с голям потенциал имоти в градските центрове, преустройваше ги, канеше ултралуксозни наематели и после им даваше високи оценки.

След това групата обикновено използваше тези оценки, за да си осигурява още кредити и да повтаря процеса.

Тя се сдоби с редица луксозни обекти като Chrysler Building в Ню Йорк и Selfridges в Лондон.

Компанията се фрагментира след фалита си, като кредитори и акционери се борят за гаранции и връщане на задължения в мрежата от над 1000 различни компании, която подкрепя притежанията ѝ.

Преводи на стотици милиони евро са били направени в компанията преди фалита ѝ, което според кредитори е необичайно. Прокуратурата в Мюнхен съобщи миналата седмица, че е започнала разследване за пране на пари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:46 | 19.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 12 rate down comment 0
odysey
преди 1 месец
Интересно какво ще правят българските "инвеститори", когато им изтрият 70% от стойността на имотите? Ще откачат? Ще се примирят и ще продават? Или по-вероятно ще умират в мизерия, но ще пазят "златните" си имоти и ще си разправят един на друг колко са били велики преди... и как ще станат пак велики след 20-30 години, ако ги преживеят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още