IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

WeWork постигна нова сделка за преструктуриране, изключваща съоснователя ѝ

Ако съдът одобри споразумението, компанията за работни пространства ще може да излезе от съдебната защита от фалит през идните месеци

11:38 | 30.04.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

WeWork и основните ѝ финансови поддръжници, включително SoftBank Group, постигнаха нова сделка за преструктуриране, за да измъкнат изпитващия затруднения доставчик на работни площи от фалит, предава Bloomberg. Сделката отхвърля конкурентно предложение за финансиране на съоснователя Адам Нойман.

WeWork постигна споразумение с кредитори на първостепенен дълг, които приеха да предоставят на компанията около 450 млн. долара за излизане от процедурата по фалит в замяна на акции в реорганизирания бизнес. SoftBank и други собственици на съществуващи акредитиви за компанията могат също така да заменят дълга, който притежават, за акции след излизането от процедурата по глава 11, съобщи адвокатът на WeWork Стивън Н. Сераджедини по време на изслушване пред съд по фалитите в Ню Джърси в понеделник.

Сделката за преструктуриране представлява крайъгълен камък за компанията, след като тя обяви фалит през ноември. Ако бъде одобрена от съда, компанията ще може да излезе от съдебната защита през идните месеци с по-малко дълг и по-ограничен и не толкова скъп портфейл от наемни договори.

WeWork ще има мажоритарен собственик в лицето на Yardi, доставчик на софтуер за собственици на бизнес и жилищни имоти, става ясно от изявления на адвокати и от съобщение на компанията, публикувано след съдебното заседание в понеделник.

Ели Вонегът, адвокат, представляващ група кредитори, подкрепящи сделката, съобщи в изявление, че „това е една от най-добрите новини, които сме имали по това дело“ и че сега компанията има „бърз и надежден път за излизане от фалит“. WeWork трябва да излезе от фалит възможно най-бързо, тъй като делото по глава 11 е изключително скъпо, а административните разходи, произтичащи от него, не могат да бъдат покривани за дълго време, каза той.

Предложението, което адвокатите все още документират, има подкрепата на собствениците на първостепенен дълг на стойност 4 млрд. долара на WeWork и на комитет, представляващ кредитори с необезпечен дълг на компанията. Сделката изключва Нойман, който по-рано отправи предложение за изкупуване на WeWork за над 500 млн. долара.

Нойман може да оспори предложението, но за да успее офертата му, която той оценява на 650 млн. долара, му е нужна подкрепата на кредитори с първостепенен дълг.

Консултанти на WeWork отказват да преговарят с него и приеха сделката за преструктуриране без публично наддаване за активите на компанията, съобщи адвокатът на Нойман Сушийл Кирпалани по време на съдебното заседание.

Икономически интереси

Съдията Джон К. Шерууд съобщи, че кредиторите, които имат да вземат милиарди долари, трябва да решат дали да преговарят с Нойман или не. „Няма да правя предположения за тези икономически интереси“, отбеляза Шерууд.

Ако преструктурирането бъде осъществено, WeWork ще има мажоритарен собственик в лицето на инвестиционното подразделение на Yardi, Cupar Grimmond, което предложи да предостави на компанията финансиране за около 337 млн. долара. Група притежатели на облигации на WeWork също прие да предостави финансиране за 112 млн. долара, съобщи Сераджедини.

SoftBank ще продължи да притежава част от WeWork съгласно новата сделка. Компанията ще получи поне 16,5% от WeWork, когато тя излезе от глава 11. Делът ѝ може да нарасне до 36% в зависимост от това как бъдат разделени акредитивите, съобщиха адвокатите.

През идните седмици WeWork трябва да оформи предложението за сделка в окончателен договор и да поиска от кредиторите да гласуват по-широкия план за реорганизация на компанията. Нойман все още може да се противопостави на сделката, като се опита да убеди Шерууд да отхвърли предложението за реорганизация.

„Нищо не е приключило, докато парите не са в банката“, заяви Шерууд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:38 | 30.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още