IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Син Карс" свива приходите и увеличава загубата към края на юни

Компанията е спряла производство за външни контрагенти, за да се фокусира върху електромобилите, преговаря за доставка на 10 бр. L City до края на септември

17:45 | 08.08.22 г. 1
Снимка: Син Карс Индъстри АД
Снимка: Син Карс Индъстри АД

Производителят на електромобили „Син Карс Индъстри“ АД рязко свива приходите и увеличава загубата към края на второто тримесечие, вижда се от отчета на дружеството, публикуван чрез БФБ-София.

Намалението на приходите е заради спирането на производството към външни контрагенти на агрегати, модули и компоненти и концентрирането на компанията върху електромобилите, обяснява компанията в междинния доклад за дейността.

Отделно значително се увеличават материалните запаси заради подготвяните части и компоненти за сглобяване на нови автомобили, които ще бъдат произведени до края на 2022 г. В момента компанията преговаря по договор за доставка на 10 броя автомобили L City. Те ще заминат за пазарите в Нидерландия, Германия и Гърция и трябва да са готови до края на септември. На тях се разчита за печалбата на дружеството за годината.

Дружеството успява да намали и разходите, като има значителен спад на разходите за материали към края на юни. Директорите на компанията все още са без заплати.

Финансови резултати

Приходите от дейността на „Син Карс“ към края на юни възлизат на 281 хил. лева при 887 хил. лева година по-рано, като спадът е малко над 3 пъти за периода. От тях 156 хил. лева са от продажбата на 2 бр. превозни средства по 78 хил. лева всяко. Купувач е партньорът на компанията в Нидерландия.

Дружеството е натрупало готова продукция за 358 хил. лева при стойност от 57 хил. лева година по-рано.

Разходите по икономически елементи на компанията са за 753 хил. лева към края на второто тримесечие при 1,071 млн. лева година по-рано, като спадат с почти 30%. Най-силно е понижението на разходите за материали – до 344 хил. лева към края на юни спрямо 813 хил. лева година по-рано, или с почти 58%.

Загубата на дружеството за второто тримесечие възлиза на 232 хил. лева при 135 хил. лева година по-рано, като се увеличава със 72% на годишна база.

Дружеството стопява паричните наличности към края на юни до само 78 хил. лева от малко над 2 млн. лева към края на юни година по-рано. С парите са купувани машини и оборудване.

В тази връзка компанията ще подписва нова кредитна линия за оборотни средства за части и материали.

Дейност

„Син Карс“ изтъква, че е получен сертификат за типово одобрение на превозни средства, произведени в малки серии. Предстои преминаването към производство на малки серии електромобили, като капацитетът на линията е 500 автомобила на година за една работна смяна. Предстои да се започне асемблиране и оптимизиране на процесите.

Сертифицирана е и производствената линия на дружеството за батерии. Така компанията става първият български производител на батерии за електромобили – за собствени нужди и за други клиенти

Настроени са и вече се експлоатират лазери за рязане на метал и неметални материали, завършена е роботизирана линия за заваряване на шасита и предстои настройването на роботите. Линията за заваряване на носачи е готова и има произведени части по окачването, заварени изцяло с роботизиран метод.

Сключени са споразумения с фирми за аутсорсване на производството на части за купето, ел. инсталации, метални части по окачването. Направен е идеен проект за въвеждане на роботизирана линия за боядисване на кабините L City.

В последната година акциите на "Син Карс Индъстри" поевтиняват с почти 35%. В последните три месеца обаче доверието на инвеститорите явно се повишава след продадените автомобили през първото полугодие, защото акциите поскъпват с почти 6% за периода, след като достигнаха най-ниска стойност от 0,55 лева на брой в началото на март.

Свързани компании:

Син Карс Индъстри АД(SIN)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Финанси виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 5
Р?мператоръ
преди 1 година
Честито на набилите се в поредната зеленашеска пpoстотия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още