IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестиционният фонд "Алфа България" придоби ключов дял във Wiener Privatbank

Сделката е за покупката на 478 хил. акции на цена 8 евро на брой

09:00 | 16.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Алфа България
Снимка: Алфа България

Инвестиционният фонд "Алфа България" АД придоби дял във Wiener Privatbank. Сделката е за покупката на 478 000 акции на цена 8 евро на брой, равняващи се на 9,55% от капитала на частната банка, базирана във Виена. 

Wiener Privatbank е листната на борсата във Виена и е специализирана в управлението на активи, фондове и акционерни участия в публични дружества. Мажоритарен собственик на банката е Гюнтер Керблер, основател и собственик на Kerbler Holding GmbH. Заедно с Александър Копечек той управлява компанията със седалище във Виена.

Kerbler Holding участва в няколко национални и международни компании. Централната бизнес област е в сектора на недвижимите имоти с особен фокус върху придобиването, развитието и адаптирането на висококачествени проекти за недвижими имоти в Австрия.

Публичният инвестиционен фонд "Алфа България" АД наскоро придоби акционерно участие и в индустриалната група на "Приста ойл Холдинг" АД. Компанията е с най-голям пазарен дял в продажбите на дребно на автомобилни масла за България. Тя има силно присъствие и в страните от Югоизточна и Централна Европа. 

"Алфа България" ще има и ключово участие в производителя на акумулатори "Монбат" АД, в който "Приста Ойл Холдинг" е акционер и притежава 42,73% от акциите с право на глас.

Фондът "Алфа България" е учреден с цел привличане на преки чужди инвестиции в българската икономика. Той е регистриран като акционерно дружество на Българската фондова борса и има пазарна капитализация от 51 млн. лева. Основни акционери в инвестиционния фонд са австрийското дружество БГА Мениджмънт ГМБХ  на Франц Ферингер с дял от 32%, Сейнт Гебриъл Ресорт  на Диана Стайкова с дял 29% и Интер Финанс Холдинг АД на Иван Динов с дял от 31,79%.

Свързани компании:

Алфа България АД(ALFB)

Последна актуализация: 11:45 | 16.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Финанси виж още
Финанси виж още