IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Автомобилните производители поведоха европейските борси надолу

Силният ръст на работните места в САЩ може да постави Фед под натиск да действа още по-агресивно

19:25 | 04.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>&nbsp;Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

 Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските фондови пазари затвориха на отрицателна територия в петък, след като инвеститорите се запознаха с ключовите новини от Английската централна банка и Европейската централна банка от предходния ден.

Паневропейският индекс Stoxx 600 приключи с 1,42% спад, като само петролният и газовият сектор бяха на положителна територия.

Акциите на автомобилния сектор претърпяха понижения от 3,34%. Нови данни от петък разкриха, че продажбите на нови автомобили във Великобритания през миналия месец са били с 23% по-ниски от нивата преди пандемията.

В четвъртък Европейската централна банка запази лихвените проценти непроменени въпреки рекордните нива на инфлацията в еврозоната. Английската централна банка обаче повиши лихвените проценти в първото си поредно повишение от 2004 г. насам. Основните европейски борси, включително френският индекс CAC и германският DAX, се потопиха на отрицателна територия в петък, като германският индекс загуби 1,8%.

ЕЦБ устоя на натиска да повиши лихвите в момент на безпрецедентна инфлация, която по последните данни за миналия месец достигна рекордните 5,1%. Председателят на централната банка Кристин Лагард заяви в четвъртък, че макар инфлацията вероятно да остане висока по-дълго, отколкото се смяташе досега, ЕЦБ очаква тя да се понижи през 2022 г.

Междувременно управителят на Английската централна банка Андрю Бейли заяви в четвъртък, че вероятно ще се наложи АЦБ да повиши лихвите отново, след като повиши основния си лихвен процент до 0,5% в опит да овладее бързо растящата инфлация, която през януари достигна 30-годишен връх във Великобритания.

Инвеститорите оценяват и новите икономически данни от континента. Продажбите на дребно в еврозоната отбелязаха спад от 3% на месечна база през декември, но нараснаха с 2% спрямо година по-рано.

Промишлените поръчки в Германия нараснаха с 2,8% през декември спрямо предходния месец, сочат данните от петък, докато във Франция промишленото производство се сви с 0,2% между ноември и декември.

От другата страна на Атлантическия океан също имаше данни - новооткритите работни места в неселскостопанския сектор на САЩ са нараснали много повече от очакваното през януари, съобщи Министерството на труда в петък. Местата в неселскостопанския сектор са нараснали с 467 000 за месеца, а нивото на безработица се е повишило до 4%. Данните са допълнителна легитимация за Федералния резерв на САЩ да повиши лихвените проценти през март, коментира пазарният наблюдател Томас Алтман от QC Partners. Основният проблем е продължаващият висок ръст на заплатите в САЩ. Заетостта там се е увеличила значително повече от очакваното през януари. За фондовите пазари умереният ръст на работните места би бил най-добрият резултат. Това би означавало, че икономиката е стабилна - но не толкова силно, че Федералният резерв да трябва да противодейства с още по-бързо повишаване на лихвените проценти.

Шведският производител Assa Abloy отчете ръст с 6,98%, след като публикува силен отчет за целогодишните си приходи за 2021 г.

Кредиторите Caixabank и Banco de Sabadell също се придвижиха към върха на индекса, добавяйки съответно 4,9% и 7,09%. Петролните гиганти BP и Shell отчетоха поскъпване с повече от 3%.

В другия край на Stoxx 600 шведската медико-технологична компания AddLife поевтиня с 26,3%, въпреки че обяви 59% ръст на приходите за 2021 г. В четвъртък компанията обяви, че нейният главен изпълнителен директор Кристина Вилгард ще се оттегли от поста си тази година.

Органът за банков надзор на ЕЦБ остави регулаторните капиталови изисквания за Commerzbank непроменени за 2022 г. По този начин изискването за твърд основен капитал към 30 септември 2021 г. ще бъде 9,40 %. В края на септември съотношението на твърдия основен капитал на Commerzbank е 13,5%. В края на търговията акциите поскъпнаха с около 2,2% в условията на слаба пазарна среда.

Негативните коментари на анализаторите оказват влияние върху цената на акциите на Siemens Healthineers. Книжата на компанията за медицински технологии затвориха с 1,6% по-ниско ниво до 57,06 евро. Експертите от JP Morgan понижиха целевата цена на акциите до 71,10 евро от 77,50 евро. Техните колеги от Citigroup и Credit Suisse я понижиха съответно до 68 евро от 75 евро и 66 евро от 71 евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още