IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поскъпващият петрол пълни хазната на износителите от Близкия изток

Дори най-малката икономика в региона - Бахрейн, може да постигне балансиран бюджет за първи път от 2008 г. насам

18:07 | 25.02.22 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Ръстът на цената на петрола тласка равнището ѝ над прага на рентабилност за почти всички производители от Близкия изток, засилвайки перспективите за значителни бюджетни излишъци дори при по-слабите икономики, ако цените останат високи, пише Bloomberg.

Нашествието на Русия в Украйна повиши цената на суровия петрол до над 105 долара за барел за първи път от 2014 г. насам, продължавайки ръстовете, които по-рано бяха продиктувани от повторното отваряне на икономиките в света след блокадите заради коронавируса.

Заради боевете в Европа страни членки на ОПЕК като Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства са напът да постигнат още по-големи приходи и има шанс дори Бахрейн – най-малката икономика в региона, да постигне балансиран бюджет за първи път от 2008 г. насам, ако цената на суровия петрол остане висока.

Цената на петрола сорт Брент нарасна с над 9% в часовете след като президентът Владимир Путин нареди на руските сили да нападнат Украйна. Международният валутен фонд счита, че на това ниво цените ще осигурят на всички основни производители на петрол в Близкия изток, с изключение на Бахрейн, рекорден бюджетен излишък.

Саудитска Арабия, която се нуждае от цена на петрола от около 72 долара за барел, за да има балансирано изпълнение на бюджета, вече съобщи, че очаква рекорден излишък тази година. За ОАЕ цифрата е около 67 долара за барел. Бахрейн се нуждае от цени над 106 долара за барел. Петрол Петрол

„Петрол на цена от сто долара за барел е манна небесна за страните от Персийския залив, малцина смятаха, че ще се върнем на това ниво след спада през 2014 г.“, коментира Зиад Дауд, главен икономист за нововъзникващите пазари в Bloomberg Economics. „Това ще позволи на правителствата да харчат повече и да увеличават резервите си в чуждестранна валута“, допълва той.

Ръстът на цените ще „увеличи доверието, ще напълни хазната и ще подкрепи възстановяването на икономиката“ на страните от Персийския залив, коментира Мохамед Абу Баша, ръководител на макроикономическите изследвания в инвестиционната банка EFG Hermes.

Инвеститорите ще намерят също „убежище в обвързването на валутата в Персийския залив с долара на фона на растящите рискове за нововъзникващите валути заради сложната среда с ускоряващата се инфлация и потенциалното затягане от международните централни банки“, допълва той.

Това е рязък обрат, след като сътресенията на енергийния пазар и пандемията подкопават възстановяването от последния срив на цената на петрола.

Но заради засиленото внимание към фискалната дисциплина след период на относително ниски цени на петрола страните от Персийския залив едва ли ще увеличат разходите.

В Саудитска Арабия, която е най-големият износител на петрол в света, властите обещават да използват приходите, за да се подготвят за бъдещето. Това е част от усилията им за диверсифициране на икономиката, тъй като климатичните промени стимулират възприемането на технологии, които не изгарят фосилни горива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
От има няма 8-9 години ти що спиш ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
Аз не купувам :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
doba
преди 2 години
Ватников, ти ако щеш купувай по-скъпо. НО - янките плащат: https://money.bg/economics/sasht-vnasyat-rekordno-kolichestvo-dizel-ot-rusiya.html :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Спокойно, копейка, ще спрем. От другаде ще купуваме и по-скъпо да е. На кремълските злодеи 1 стотинка не трябва да им се дава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 2 години
Досега не ще, ама армията му не е превзела нито един голям град. взе да се чеше по лисата кратуна.И най-важното, като не си го премести го намести на обикновеният руснак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
aldy
преди 2 години
Спрете да купувате нефт, за да узарите през джоба Жужето. Спрете да купувате и въглища, дървен матриял, суравини, газ, паладиум, уран, титан и т.н. Та най-сетне КБЖ да си го премести. Щото досега не ще.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още