IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На пазар BEAM ще могат да се листват и емисии ценни книжа без право на глас

Дава се възможност за достъп до пазара на емитенти, които не са български предприятия

16:20 | 29.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

На пазар BEAM на Българската фондова борса (БФБ) ще могат да се листват и емисии ценни книжа без право на глас (облигации, варанти, права и т.н.)

Това е възможно, след като Съветът на директорите на БФБ е направил промени в правилата за допускане на финансови инструменти на пазара за растеж BEAM. Решението е взето на 25 март.

Емитентите се задължават, при допускане до търговия на привилегировани акции, варанти или конвертируеми облигации, да кандидатстват и за допускане на емисията акции, в които съответно ще бъдат конвертирани, упражнени или записани заявените инструменти, поясняват от БФБ за Investor.bg.

Въвежда се и възможност за промяна на  условията и параметрите на регистрирани емисии и се създава ред за регистрация на емисия, издадена вследствие на конвертиране на вече търгувана на пазар BEAM емисия.

С промените се въвежда възможност и за листване на емитенти, които не са български предприятия, коментира изпълнителният директор на БФБ доц. Маню Моравенов пред Investor.bg.

Въведени са и мерки за защита на инвеститорите при делистване на емисии ценни книжа без право на глас, както и когато регистрираната на пазар BEAM емисия акции е малък процент от капитала на дружеството, допълни той.

Когато броят акции, притежавани от миноритарни акционери е по-малък от 10 (десет) на сто от общия брой гласове, представени на общото събрание, решенията за промени в Устава ще са действителни, ако най-малко 50% на сто от общия брой гласове, притежание на миноритарни акционери, са гласували за това решение.

Въвежда се и задължение в устава на дружество-емитент да се заложи одобрение с квалифицирано мнозинство от 90% от гласовете в общото събрание при прекратяване на регистрация на облигации или акции без право на глас и промени в условията и параметрите на емисията.

Емисии права върху записани акции ще се делистват от пазара при постъпване на уведомление относно регистрирането на акциите от увеличението на капитала на публичното дружество в депозитарна институция.

Делистването на емисии права от увеличение на капитала ще става след постъпило уведомление от страна на емитента, че предложената емисия акции е записана и платена изцяло.

Варантите се предвижда да се делистват незабавно след постъпване на уведомление от емитента или упълномощен от него борсов член относно настъпване на обстоятелство, което съгласно условията на емисията е основание за прекратяване на регистрацията ѝ.

Делистването на емисии облигации ще става след постъпване на уведомление от емитента за извършено пълно предсрочно погасяване на емисията.

Пазарът за растеж на малки и средни предприятия BEAM на БФБ функционира от края на 2020 г. Първата листната компания на BEAM е дружеството за биометрични технологии „Биодит“.

Към момента компаниите, които дебютират на BEAM, могат да наберат от пазара максимум 3 млн. евро. Очаква се всеки момент този „таван“ да бъде увеличен. Маню Моравенов обясни, че са подготвени законови промени за целта, но те още не са одобрени от Министерския съвет, за да бъдат предадени на Народното събрание за последващо гласуване.

 При издаването на облигации или акции без право на глас уставът на емитента следва да съдържа

Свързани компании:

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още