IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Уебит Инвестмънт Нетуъркс" инвестира в пет стартъпа от Европа и ОАЕ

Компаниите финалисти на Founders Games вече са привлекли милиони долари финансиране

11:45 | 05.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Пет стартиращи компании от Швеция, Дания, Обединените арабски емирства (ОАЕ), Германия и Швейцария са получили по 500 хил. евро инвестиция на финала на Founders Games, част от форума за технологии и иновации WEBIT, съобщават от „Уебит Инвестмънт Нетуърк“ АД.

Средствата за наградите дружеството набра от първичното публично предлагане на акции на пазар BEAM на Българската фондова борса (БФБ).

Компанията ще придобие и дялове от финалистите на Founders Games съгласно подписан договор с организатора WEBIT.

В това издание на Founders Games са се включили над 3 хил. стартиращи компании от 140 държави. Компаниите са селектирани от над 200 международни инвеститори след преглед на бизнес моделите, преценка на уникалността на идеите, компетентността на екипа, финансовата стабилност и успешното им навлизане на международни пазари.

Финансирането за победителите може да бъде увеличено до 1 млн. евро на компания. Това решение ще се вземе от съвета на директорите на „Уебит Инвестмънт Нетуърк“.

Сред победителите е шведската компания за електрически велосипеди CAKE 0 emission. До момента компанията е привлякла 68 млн. евро инвестиции, а технологията ѝ се сравнява по сигурност и устойчивост с тази на Volvo.

EcoTree е датска компания, която предлага висококачествено, сертифицирано решение за отстраняване на въглерода, което се изплаща и изгражда биоразнообразие и устойчиво горско стопанство. Компанията е привлякла 12 млн. евро инвестиции и е успяла да удвоява приходите си през годините на годишна база: през 2019 г. приходите са за 1,5 млн. долара, през 2020 г. се увеличават на 3,9 млн. долара, а през 2021 г. достигат 7,7 млн. долара.

360VUZ е от ОАЕ. Компанията изгражда хиперсвързан продукт за виртуални телепортации и забавление на своите потребители чрез заснемане и доставяне на живо и по заявка на 360° видео съдържание и интерактивни изживявания. Технологията е приложима за спортни събития, концерти и т.н. 360VUZ е привлякла общо 20 млн. долара финансиране, а до седмици ще затвори пореден кръг за още 10 млн. долара. Компанията реализира приходи за над 3 млн. долара за 2021 г., а за тази година се очаква приходите да се увеличат до над 8 млн. долара. Компанията е собственик на най-голямата библиотека за 360-градусово видео съдържание в света.

WechselGott GmbH е германска финансова компания. Платформата ѝ предлага автоматично събиране на клиентски застрахователни и енергийни договори и обработка чрез различни приложения. Компанията е привлякла 6,6 млн. долара досега и има договори с най-големите банки в Австрия и Германия. Амбицията ѝ е да се разрасне из цяла Европа.

Alver World SA е швейцарска компания за микроводорасли Golden, Diamond и Ruby Chlorella. Те са естествено неутрални на вкус и мирис и могат лесно да се включат в ежедневната храна. Компанията е привлякла 6 млн. долара инвеститорски капитал и предстои следващ кръг на финансиране. Тя има патент за най-устойчивия начин за производство на протеин от водорасли, който служи и за свързващ агент при производство на здравословни храни.

Свързани компании:

Уебит Инвестмънт Нетуърк АД(WIN)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още