IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите икономически данни за САЩ оцветяват в зелено щатските индекси*

Книжата на Disney поскъпват с около 8%, след като гигантът в развлекателната индустрия изпревари Netflix с общия си брой стрийминг абонати

17:38 | 11.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Трейдъри на етажа на Нюйоркската фондова борса (NYSE). Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Трейдъри на етажа на Нюйоркската фондова борса (NYSE). Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните щатски борсови индекси започват редовната търговия с ръстове, подкрепени от оптимизма сред инвеститорите относно новата порция икономически данни от САЩ, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредва с 281,33 пункта, или с 0,84%, до ниво от 33 590,84 пункта.

Широкият измерител S&P 500 записва ръст от 0,94 на сто до 4249,98 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite се повишава с 1,09 на сто до 12 995,39 пункта.

Пазарите реагират на новите данни за цените на производител в САЩ, като на месечна база индексът се понижава с 0,5% - първият спад от над две години насам, до голяма степен отразявайки свиването на разходите и охлаждането на инфлацията.

Понижението на индекса е по-голямо от медианната оценка на икономисти, анкетирани от Dow Jones за спад от 0,2 на сто.

В сряда данните за потребителската инфлация в САЩ потвърдиха, че Федералният резерв е на правилен път с лихвените повишения, като показаха забавен растеж до годишно равнище от 8,5% през юли. На месечна база показателят не отчете промяна, след като цената на енергоносителите се понижи с 4,6%, а тази на бензина със 7,7 на сто. От друга страна, храните са станали по-скъпи с 1,1%, а наемите - с 0,5 на сто. Икономистите предвиждаха, че данните може да покажат известно забавяне на растежа, но очакванията им бяха за годишно ниво от 8,7% и за месечно от 0,2%.

„Трендът ни е приятел. Пазарите ще оценят данните като стъпка напред в правилната посока при инфлацията“, коментира Мона Махаджан, старши инвестиционен стратег в Edward Jones. „Що се отнася до пазарите, ние наистина не може да се преборим с инерцията, която ще наблюдаваме в близко бъдеще“, добавя тя. Според нея по-нататъшните повишение на лихвите от страна на Фед и влошаването на пазара на труда могат да ограничат ръстовете на борсата.

Движение на щатските индекси на старта на редовната сесия на 11.08.2022 г. Движение на щатските индекси на старта на редовната сесия на 11.08.2022 г.

Книжата на Disney отчитат ценови ръст от около 8%, след като гигантът в развлекателната индустрия изпревари Netflix с общия си брой стрийминг абонати, като заяви, че те са достигнали 221 млн. Освен това обяви, че ще увеличи цените за потребителите, които искат да гледат Disney+ или Hulu без реклами. Медийната компания ще повиши месечната цена на Disney+ без реклами с 38% до 10,99 долара през декември, когато ще започне да предлага нова опция, която ще е на текущата цена, но ще включва реклами.

При технологичните акции книжата на Microsoft, Apple и Alphabet поскъпват съответно с 0,35%, 0,86 на сто и 1,33%. Цената на акциите на Meta нараства с 2,4 на сто.

Силно се представят и компаниите от финансовия сектор. Книжата на JPMorgan Chase, Bank of America, Wells Fargo и Citigroup поскъпват съответно с 2,1%, 2,5 на сто, 24% и 2,2 на сто.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа нараства съответно до 2,824% и 3,1 на сто.

Доларовият индекс отчита спад от 0,4% до 104,78 пункта.

При петролната търговия цената на сорта Брент нараства с 0,79% до 98,17 долара за барел, докато тази на американския лек суров петрол WTI отчита ръст от 0,86% до 92,72 долара за барел.

Цената на златото се понижава с 0,4% до 1806,7 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:20 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още