IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът продължава да поевтинява на фона на световното икономическо забавяне*

Шансовете за увеличаване на международните доставки също засягат негативно суровината

09:37 | 16.08.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Петролът поевтинява за трети пореден ден на фона на задълбочаващото се световно забавяне, което явно ще съвпадне с увеличение на доставките от производителите в ОПЕК, съобщава Bloomberg.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI спаднаха под 89 долара за барел, след като поевтиняха с около 5% през предишните две сесии. Увеличаващите се сигнали за забавяне на икономиката пометоха пазарите в понеделник, след като мечи данни от САЩ, включително бързо охлаждащо се производство, последваха по-слабите от очакваното данни за Китай.

Фючърсите върху WTI поевтиняват с 0,79%, или 0,71 долара, до 88,70 долара за барел, а тези върху сорта Брент – с 1,03%, или 0,98 долара, до 94,12 долара за барел.

Инвеститорите са изправени пред перспективата за нарастващо предлагане, докато търсенето се стабилизира, а бързите времеви спредове сигнализират опасения, че затегнатите световни пазари се успокояват. Либия добива повече петрол, а Иран се доближава до съживяване на ядрената сделка, което вероятно ще доведе до по-високи потоци на суров петрол.

„Върху цените на петрола натежават по-слабите макроикономически перспективи заради слабите данни от Китай, както и от възможните нови доставки от Иран“, коментира Шон Лим, базиран в Малайзия петролен и газов анализатор в RHB Investment Bank. “Дори ако сделката с Иран обаче мине, всяко повишение на производството на петрол може да отнеме известно време, затова незабавният му ефект може да не е твърде силен“.

Суровият петрол се търгува близо до най-ниските нива от шест месеца, след като заличи ръстовете си, отбелязани в началото на инвазията на Русия в Украйна, която промени търговските потоци и повиши цените до 130 долара за барел. Пазарът е обхванат и от пристъпи на волатилност напоследък, подсилени от по-ниските нива на ликвидност.

Въпреки че пазарът на петрол продължава да е в бича структура, в която цените на спот пазара са по-високи от цените на фючърсните доставки, разликата в спредовете значително се е свила. Спредът на Брента между двата му договора сега е в размер на 72 цента за барел спрямо 2,08 долара в началото на месеца.

* Информацията е актуална към 9:12 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още