IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борсови индекси отново се върнаха към ръстовете

Книжата на Uniper отново поевтиняха с над 4%, след като в сряда германската компания за комунални услуги обяви загуба в размер на 12,3 млрд. евро

19:45 | 18.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Статуи на мечка и бик пред фондовата борса във Франкфурт. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Статуи на мечка и бик пред фондовата борса във Франкфурт. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Основните европейски борсови индекси приключиха редовната търговия с ръстове въпреки опасенията сред инвеститорите за икономическите перспективи, съобщава CNBC.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 напредна с 0,39% до 440,76 пункта.

Германският измерител DAX записа ръст от 0,52% до 13 697,41 пункта.

Френският показател CAC се покачи с 0,45% до 6557,4 пункта.

Британският индекс FTSE отчете повишение от 0,35 на сто до 7541,85 пункта.

Инфлацията в Европейския съюз (ЕС) се ускорява до 9,8% през юли на годишна база, след като месец по-рано тя беше 9,6%. Годишният темп на инфлация в еврозоната също се е ускорил до 8,9% през юли 2022 г. спрямо 8,6% през юни. Година по-рано равнището на инфлация в 19-членния блок с единна валута беше 2,2%.

Основният двигател на годишния темп на инфлация в еврозоната през юли са енергийните продукти (+4,02 процентни пункта), следвани от храните, алкохола и тютюна (+2,08 п.п.), услугите (+1,60 п.п.) и неенергийните промишлени стоки (+1,16 п.п.).

Инфлацията на месечна база е 0,2% в ЕС и 0,1% в еврозоната.

Във фокуса на инвеститорите попадна и решението на Норвежката централна банка да повиши лихвите до най-високото им ниво от десет години насам. Регулаторът даде сигнал за по-бърз темп на покачванията в бъдеще от планираното по-рано, опитвайки се да забави ускоряващата се инфлация. Norges Bank вдигна основната си лихва в четвъртък с половин процентен пункт до 1,75%, каквито бяха и очакванията, връщайки я на невиждани от март 2012 г. нива. Тя съобщи, че лихвата „най-вероятно ще бъде повишена отново през септември“.

Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 18 август. Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 18 август.

По отношение на продължаващите опасения относно сигурността на енергийните доставки в района по-рано в четвъртък германският канцлер Олаф Шолц обяви, че страната му ще намали данъка върху продажбите на природен газ до 7% от 19%, за да се опита да облекчи натиска върху домакинствата и компаниите от растящите разходи за енергия и нова такса за газа, която трябва да влезе в сила през октомври.

Книжата на Uniper отново поевтиняха с над 4%, след като в сряда германската компания за комунални услуги обяви загуба в размер на 12,3 млрд. евро за първото полугодие основно заради по-ниските доставки на руски газ, които я принудиха да плаща по-високи цени на други места. Компанията си осигури държавен спасителен заем от 15 млрд. евро миналия месец.

В същото време книжата на други големи европейски енергийни компании записаха ценови ръстове. Акциите на Eni поскъпнаха с над 2%, докато тези на BP прибавиха 1,5 на сто към стойността си. Цената на книжата на Shell също се повиши с 1,5 на сто.

При автомобилните компании акциите на Volkswagen и BMW поскъпнаха съответно с 1,3% и 0,7 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още