IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските пазари започват новата седмица с разпродажби

Общоевропейският индекс Stoxx 600 се понижи с 1%, като автомобилният сектор е назад с близо 4%

19:08 | 22.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Водещите европейски индекси завършиха борсовата сесия в понеделник на червено, тъй като страховете от затягането на паричната политика на централните банки отново се завърна с пълна сила на пазара, съобщава CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 се понижи с 1%, като автомобилният сектор е назад с близо 4%, повеждайки загубите.

Във Великобритания измерителят FTSE изтри 0,3%. От своя страна, германският показател DAX се сви с цели 2,4%. Френският бенчмарк CAC, както и италианският  FTSE MIB пък се разделиха с по 1,8%.

Търсенето на рискови активи бе помрачено от сигналите за затягането на паричната политика от ръководството на Европейската централна банка (ЕЦБ): гуверньорът на Бундесбанк Йоахим Нагел заяви, че регулаторът трябва да продължи с увеличаването на лихвите дори и при увеличаването на риска от рецесия в Германия.

Протоколите от последното заседание на централната банка ще бъдат публикувани в четвъртък, а във вторник се очакват данните за първо четене на индекса на мениджърите по поръчките в еврозоната.

При индивидуалните акции тези на датската фармацевтична компания Novo Nordisk поскъпнаха с над 4%, след като тя обяви положителни резултати от втора фаза на тестовете на лекарството си за хора с диабет тип 2.

Обратно, тези на доставчика Just Eat Takeaway изтриха близо 9%, след като инвеститорите обраха печалбата от ралито в края на миналата седмица, което се дължеше на продажбата за 1,8 млрд. евро на дела си в латиноамериканската услуга iFood.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още