IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола остава стабилна в лицето на нови данни от индустрията*

И двата водещи сорта поскъпват с 0,1% в сряда

10:19 | 24.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цената на петрола остава стабилна след нов доклад от индустрията, според който има ново свиване в щатските резерви. Това допълнително подкрепя прогнозата за затегнато снабдяване, след като Саудитска Арабия сигнализира за възможно орязване на производството, съобщава Bloomberg.

И двата водещи сорта поскъпват с 0,1% в сряда. Фючърсите върху международния бенчмарк Брент достигат цена от 100,27 долара за барел, а тези върху американския лек суров петрол West Texas Intermediate се разменят за 93,85 долара за барел.

По-рано стана ясно, че по данни на Американския петролен институт резервите в страната са намалели с 5,63 млн. барела миналата седмица, съобщиха запознати. Преди това бе съобщено, че износът от Казахстан може да бъде затруднен в продължение на месеци. Цената на фючърсите на двата водещи сорта от началото на годината. Графика: Bloomberg Цената на фючърсите на двата водещи сорта от началото на годината. Графика: Bloomberg

Пазарът се държи въпреки поредица от данни, носещи мечо настроение. Икономическата активност отслабва от САЩ до Европа и Азия, подсилвайки притесненията, че растящите цени и войната в Украйна ще вкарат света в рецесия. Силният долар също увеличава трудностите пред суровините.

Евентуалното съживяване на ядрената сделка с Иран също може да доведе до увеличаване на износа от страната и допълнително се отразява върху настроенията на пазара.

„Вероятността за производствени съкращения в ОПЕК+, за които намекна Саудитска Арабия тази седмица, се оказаха катализатор за купувачите“, коментира Джун Рон Йеап, пазарен стратег на IG Asia Pte. Но възможността за подновяване на ядрената сделка с Иран може да доведе до предвидима реакция на понижение при цените на петрола, допълва той.

Петролът загуби около една четвърт от стойността си от началото на юни заради притесненията за възможно икономическо забавяне. Петролният министър на Саудитска Арабия принц Абдулазис бин Салман заяви тази седмица, че пазарът на фючърси става все по-откъснат от основите си и групата на ОПЕК+ може да се окаже принудена да намали добива.

Американската Администрация за енергийна информация ще публикува официални данни за търсенето в САЩ и резервите по-късно в сряда.

*Информацията е актуална към 9:45 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още