IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street започва търговската сесия на зелено*

Инвеститорите пренебрегнаха данните за щатската икономика в очакване на коментара на управителя на Фед

17:32 | 25.08.22 г.
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Водещите американски борсови индекси започват редовната търговска сесия в четвъртък с повишения в очакване на изказването на ръководителя на Фед Джером Пауъл, пише CNBC

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average добавя 0,29% към стойността си, или 96,59 пункта, до 33 065,82 пункта.

Широкият измерител S&P 500 се увеличава с 0,78%, или 32,44 пункта, до 4173,21 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite нараства с 1,07%, или 132,56 пункта, до 12 564,08 пункта.

Енергийният сектор, този на комуникационните услуги и на суровините повеждат печелившите, докато от другата са здравеопазването и компаниите, предлагащи потребителски стоки, чиито акции поевтиняват.

Европейският сорт петрол Брент поевтинява с 0,24% до 100,98 долара за барел. Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) намалява с 0,74% до 94,14 долара за барел.

Цената на златото се покачва с близо 6 долара до 1767,4 долара за тройунция. Доходността по 10-годишните щатски облигации достигна ниво от 3,09%.

В сряда Dow и S&P 500 отчетоха ръстове, с което прекъснаха тридневната си серия понижения. Технологичният индекс Nasdaq също успя да завърши на зелена територия.

Инвеститорите са в очакване на изказването на Пауъл в петък (26 август), когато той ще присъства на икономически симпозиум в Джаксън Хол. Очакванията са централният банкер да затвърди намеренията си за борба с инфлацията. Пазарите обаче ще се оглеждат и за сигнали дали банката планира да спре лихвените ръстове след края на настоящия цикъл на парично затягане.

"Пазарът се опитва да прецени дали се намираме по средата на цикъла или в края му", каза Лиз Йънг, ръководител по инвестиционни стратегии в SoFi.

Данните в четвъртък очертаха различни картини за състоянието на щатската икономика.

Данните за брутния вътрешен продукт (БВП) на САЩ, изгладени спрямо инфлацията, показаха спад от 0,6% на годишна база в периода април-юни, докато тези за брутния национален доход (БНД) - повишение от 1,4 на сто.

Статистиката за БВП предполага забавяне в икономическата инерция през първото полугодие, но под повърхността действат волатилни фактори, като внос и инвентар. Същевременно БНД показва, че забавянето е по-постепенно и рисува картина на икономика, подкрепена от силен пазар на труда и устойчиво потребление.

*Към 17:18 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още