IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатската икономика се е свила по-малко от прогнозираното през второто тримесечие

Основните измерители на състоянието на икономиката на САЩ рисуват различни картини

17:06 | 25.08.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните правителствени измерители на САЩ за икономическия растеж показаха различни резултати за първата половина на 2022 г., задълбочавайки спора относно състоянието на икономиката на страната, пише Bloomberg.

Данните за брутния вътрешен продукт (БВП) на САЩ, изгладени спрямо инфлацията, показват спад от 0,6% на годишна база в периода април-юни, съобщи икономическото министерство в четвъртък. Това представлява ревизия в посока нагоре на потреблението, след като първоначално съобщените данни бяха за спад от 0,9 на сто.

Друг, нетолкова добре познат показател за състоянието на икономиката и ръста ѝ, е брутният национален доход (БНД), който е записал повишение от 1,4% през второто тримесечие, след като през първото нарасна с 1,8 на сто. БНД измерва активността, като включва всички доходи, генерирани от производството на тези стоки и услуги като компенсации и фирмени печалби.

Теоретично БВП и БНД би трябвало да са със сравнително еднаква стойност, но реално се различават, особено при по-ранните изчисления. Сегашната разлика между двата показателя обаче е особено голяма.

Статистиката за БВП предполага забавяне в икономическата инерция през първото полугодие, но под повърхността действат волатилни фактори, като внос и инвентар. Същевременно БНД показва, че забавянето е по-постепенно и рисува картина на икономика, подкрепена от силен пазар на труда и устойчиво потребление.

Друг доклад в четвъртък показа, че броят на молбите за помощи при безработица в САЩ е намалял за втора поредна седмица, което предполага, че работодателите задържат своите служители въпреки нарастващата икономическа несигурност.

В седмицата до 20 август първоначално подадените молби за безработни са достигнали 243 хил. броя, което с 2 хил. по-малко спрямо предходната седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още