IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Манията по меме акциите няма да изчезне скоро, както и волатилността

Близо две трети от 522 участници в проучване на MLIV Pulse очакват феноменът под някаква форма да продължи да съществува

10:22 | 29.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

За Wall Street феноменът на меме акциите няма да изчезне скоро.

Роден от скуката на COVID блокадите, брокерите без такси и чат стаите в социалните мрежи, той привлече ново поколение трейдъри, които предизвикаха огромни ралита, обединявайки се, за да напомпат цените на компании, които иначе не бяха фаворити на пазара, пише Bloomberg.

Явлението имаше всички елементи на еднократния успех – особено след като спекулативните ръстове отстъпиха на мечи понижения. И все пак професионалистите от Wall Street, както и индивидуалните инвеститори смятат, че то ще е постоянна част от пазарния небосклон. Близо две трети от 522 представители в последното проучване на MLIV Pulse очакват манията по меме акциите под някаква форма да продължи да съществува. Ще изчезне ли манията по меме акциите? Мнението на професионални инивеститори и инвеститори на дребно. Графика: Bloomberg Ще изчезне ли манията по меме акциите? Мнението на професионални инивеститори и инвеститори на дребно. Графика: Bloomberg

Тя добави още една доза волатилност към пазарните притеснения, които вече така или иначе бяха разпалени от растящите лихвени проценти, рисковете от рецесия и последното рязко изтриване на капитал от пазара. Това пролича този месец с Bed Bath & Beyond и AMC Entertainment Holdings – два фаворита на меме манията, чиито акции бързо поскъпнаха, но след това също толкова бързо и загубиха ръстовете си.

„Меме акциите са просто друг начин инвеститорите на дребно да са ангажирани с пазара“, коментира Кали Кокс, инвестиционен анализатор на eToro.

Спекулирането при меме акциите се оказа доста болезнено занимание тази година. Дори и координираните усилия не можаха да компенсират серията ударени фаворити на индивидуалните инвеститори като технологични акции и криптовалути. Кошница от 37 актива любимци на инвеститорите на дребно, проследявани от Bloomberg, отчитат спад от близо 40% в цената за последната година.

Професионалистите на Wall Street от своя страна са разделени по въпроса дали пазарът ще достигне дъно, когато индивидуалните инвеститори оттеглят подкрепата си, превръщайки се в нетни продавачи на акции. Тяхната група наскоро достигна 1,2 млрд. долара на ден в листнати в САЩ ценни книжа, показват данни на Vanda Research. Това е под очакваните 1,3 млрд. до 1,4 млрд. долара. Като се има предвид, че американският борсов индекс S&P 500 е под ръстовете си от средата на месеца, това сигнализира възможен намален апетит за възползване от пониженията.

Групата на търговците на дребно е изправена пред ключова точка на промяна с приключването на лятото, посочват анализаторите на Vanda.

Според проучването на MLIV Pulse макар феноменът на меме акциите да се задържи, за 69% е малко вероятно да наблюдаваме отново търгуваните обеми от пика през януари 2021 г. На тези акции не се гледа като на добър залог и за остатъка от годината.

На въпрос криптовалутите, меме акциите или т. нар. компании от типа „празен чек“ (SPAC) ще предоставят най-добрата стойност в рамките на следващите шест месеца, 51% от респондентите избират криптовалутите, а 32% - SPAC. Само 17% се спират на меме акциите. Кой клас активи ще предостави най-голяма стойност през следващите шест месеца? Графика: Bloomberg Кой клас активи ще предостави най-голяма стойност през следващите шест месеца? Графика: Bloomberg

Интересът към някои меме акции успя да осигури животоподдържащи средства за някои от компаниите, позволявайки им да наберат финанси, продавайки акции или получавайки на кредитни линии. Bed Bath & Beyond преговаря със Sixth Street Partners за нова кредитна линия, съобщи по-рано Bloomberg, позовавайки се на източници, запознати с преговорите.

Цената на акциите на търговеца на дребно скочи от 4,5 долара до 23 долара по време на рали, приключило на 17 август, но оттогава тя изгуби над половината от тази стойност.

„Мемета идват и си отиват бързо, същото важи и за цените“, казва пред Bloomberg TV Джеймс Рогозински, основател на популярния онлайн чат разговор за фондов пазар WallStreetBets.

И макар меме акциите да остават нещо, което инвеститорите ще продължат да наблюдават, те са със смесени чувства по отношение на това дали те представляват риск за широкия пазар. Според 57% от анкетираните това няма да е така, докато 43% са на обратното мнение.

„Търговията с меме акции няма да разполага с достатъчно пари, подкрепящи значителни движения, които да диктуват дългосрочните тенденции“, казва Едуард Моя, старши пазарен анализатор на Oanda.

Показателно за настроенията на широкия пазар, над половината от респондентите казват, че очакват американските държавни ценни книжа да имат по-добра коригирана спрямо волатилността възвръщаемост през следващия месец, отколкото американските акции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още