IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приходите и печалбата на ИХБ растат устойчиво въпреки войната

Корабоплаването, кораборемонтът, обработката на товари (основно зърно) и по-скъпият долар подкрепят добрите резултати на дружеството

11:09 | 29.08.22 г.
Снимка: ИХБ АД
Снимка: ИХБ АД

Войната в Украйна може и да въздейства шоково на корабоплаването в Черно море и да даде допълнителен тласък на инфлацията заради цените на енергоносителите и на основните храни, но това не е засегнало дейността и приходите на „Индустриален холдинг България“ АД (ИХБ) – дружество, чиито основни дейности са корабоплаване и ремонт на кораби.

От консолидирания отчет за второто тримесечие на дружеството се вижда, че приходите и печалбата му нарастват устойчиво и изпреварват ръста на общите разходи, макар и разходите за горива, части и други материали да се увеличават. Документите са публикувани чрез Бюлетин Investor.

„Въпреки множеството рискове и трудната предвидимост на пазара, обемите и дейността на дружествата от групата на „Индустриален холдинг България“ АД не са съществено повлияни от конфликта, но нарастващата инфлация оказва негативно влияние върху рентабилността“, подчертава компанията в междинния доклад за дейността към края на юни 2022 г.

“Волатилната среда за момента не е оказала влияние върху финансовите резултати на самото дружество“, заключават от компанията.

Финансово представяне

Общите приходи на ИХБ към края на юни възлизат на малко над 72 млн. лева при 65,2 млн. лева година по-рано, или нарастват с 10,4% на годишна база.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината

Приходите от основна дейност за първото шестмесечие на 2022 г. са за 67,638 млн. лева спрямо 58,569 млн. лева за същия период на 2021 г., като се увеличават с 15,48%. Увеличението в сегмент „Морски транспорт“ е с 19,42%, в сегмент „Корабостроене и кораборемонт“ – 12,35%, в „Пристанищна дейност“ – 33,93%, в „Машиностроене“ – 4,6%, и в други – 18,71%.

Приходите от чартиране на кораби нарастват вследствие на по-високите средни фрахтови нива през първото шестмесечие на 2022 г. спрямо съпоставимия период на предходната година. Допълнително положителен ефект върху тях оказва увеличението на курса на щатския долар през първо шестмесечие на 2022 г. спрямо същия период на 2021 г.

Приходите в сегмент „Корабостроене и кораборемонт“ също отбелязват ръст вследствие на сложната политическа обстановка през първото шестмесечие на 2022 г. и невъзможността корабособствениците да отлагат допълнително ремонтите, свързани с класовите изисквания и екологичните разпоредби в бранша.

Приходите от обработка на товари нарастват в резултат от увеличения износ на зърнени култури, чиято международна цена е повлияна от военния конфликт в Украйна.

Общите разходи на ИХБ за отчетния период се увеличават до почти 49,6 млн. лева при 46,2 млн. лева година по-рано, или с малко над 7% на годишна база. От основните разходни пера се увеличават разходите за материали, персонал и амортизации.

Разходите за материали на компанията достигат почти 19 млн. лева към края на юни при 14,6 млн. лева към края на юни 2021 г., като се увеличават с 30% на годишна база. Разходите за амортизации са за 6,8 млн. лева при 6,4 млн. лева година по-рано, или с малко над 6% повече. Разходите за персонал (заплати и осигуровки) са за малко над 16 млн. лева в сравнение с 13,8 млн. лева по същото време на 2021 г., или с почти 16% повече.

Дружеството отчита печалба след данъци в размер на малко над 21,7 млн. лева при 18,4 млн. лева към края на юни 2021 г., което представлява ръст от 18% на годишна база.

В последната година акциите на ИХБ поскъпват с над 9%, а пазарната капитализация на дружеството достига почти 197,5 млн. лева.

Свързани компании:

Индустриален Холдинг България АД(IHB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още