IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американският петрол се насочва към трети пореден месечен спад*

Песимистичните очаквания са съчетани със затегнато предлагане и намалял инвентар, каза анализатор

09:59 | 31.08.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на суровия петрол се покачва в сряда, а американският сорт West Texas Intermediate (WTI) се насочва към отбелязването на трети пореден месечен спад, който ще маркира най-дългата губеща серия от над 2 години насам, докато световният растеж се забавя, а централните банки продължават да затягат паричната си политика, пише Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поскъпва с 0,74%, или 0,73 долара, до 100,04 долара за барел.

Цената на американския петрол WTI се увеличава с 0,93%, или 0,85 долара, до 92,49 долара за барел. Сортът изтри над 6% от стойността си през август, достигайки най-ниското си ниво от януари насам в средата на месеца. Сега е напът да запише най-дългата си губеща серия от април 2020 г.

В САЩ Федералният резерв продължи агресивно да покачва лихвите, като последните изказвания на централните банкери предполагат, че това няма да се промени и през септември, когато е следващото заседание на банката. Междувременно Европа е в хватката на енергийна криза, която може да предвещава рецесия.

Трейдърите следят и за проблеми, свързани с предлагането - въпреки размириците в Либия и Ирак в последните дни към момента петролните доставки от двете страни са незасегнати. По-рано миналата седмица Саудитска Арабия сигнализира, че може да се наложи Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, носещи общото название ОПЕК+, да ограничат продукцията с цел да успокоят волатилния пазар. Други членове на картела, като Ирак и Кувейт, изразиха подкрепата си за предложението. Преговорите по възобновяването на ядрената сделка с Иран продължават.

Основната тематика "са песимистични макроикономически очаквания, съчетани със затегнато предлагане от намалял инвентар", коментира Джоу Ми, анализатор в изследователския институт Chaos в Шанхай.

По-късно в сряда предстои да бъде публикувана ежеседмичната статистика за щатските резерви на "черно злато". Ден по-рано Американският петролен институт отчете скромен ръст в запасите, въпреки че е имало спад в ключовия хъб за съхранение в Кушинг, според лица, запознати с данните.

*Към 09:50 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още