IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Перспективите за агресивни увеличения на лихвите оцветиха в червено индексите в Европа

Книжата на Engie поевтиняха с над 2%, след като стана ясно, че "Газпром" изцяло преустановява доставките на газ за френската енергийна компания от 1 септември

19:51 | 31.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните европейски борсови индекси записаха понижения на фона на страховете сред инвеститорите за агресивно покачване на лихвите от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ) и Федералния резерв на САЩ, съобщава CNBC.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 се понижи с 1,12% до 415,12 пункта.

Германският измерител DAX отчете спад от 126,18 пункта, или 0,97%, до ниво от 12 834,96 пункта.

Британският показател FTSE записа понижение от 1,05 на сто до 7284,15 пункта.

Френският индекс CAC изтри 1,37% от стойността си, смъквайки се до равнище от 6125,1 пункта.

Във фокуса на инверторите беше новината за инфлацията в еврозоната, която се ускорява до ново рекордно ниво през август – 9,1%, спрямо юлското ниво от 8,9%. Основен двигател на движението е била поскъпналата енергия (38,3% годишен ръст в цената), следвана от храните, алкохола и тютюневите изделия (10,6% ръст), неенергийните индустриални стоки (5% ръст) и услугите (3,8% ръст).

По отношение на Франция инфлацията там се забавя с повече от очакваното през месеца. Потребителските цени във втората по големина икономика в еврозоната са нараснали с 6,5% на годишна база през август, след като през юли те записаха ръст от 6,8%. За сравнение - медианните прогнози на икономистите, анкетирани от медията, бяха за резултат от 6,7%.

Пазарите реагираха и на новите данни за безработицата в Германия, която остава на стабилно ниво през юли. На база сезонно изгладените данни, отчитащи и влиянието на променливи ефекти - като климатичните условия и стачките - броят на безработните е бил 1,27 млн. души, което е малко повече - с 0,3%, или 3600 души - спрямо отчетеното през юни тази година.

Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 31 август. Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 31 август.

Неизгладените данни сочат безработица на ниво от 3,2% спрямо 3,4%, достигнати година по-рано. 1,40 млн. души са били безработни през юли, което е с 62 хил., или 4,3%, по-малко спрямо същия месец на 2021 г.

Инвеститорите обърнаха внимание и на коментарите на управителя на централната банка на Финландия и член на ЕЦБ Оли Рен, който заяви, че европейският регулатор ще предприеме лихвено повишение на заседанието си следващата седмица, а и след него. "Дори след заседанието ще е необходимо да се покачат лихвите допълнително на бъдещи заседания", посочи Рен по време на реч пред финландското правителство.

Търговията продължава да реагира на коментарите на управителя на Фед Джером Пауъл, който заяви в петък, че очаква централната банка да продължи с лихвените повишения по начин, който може да причини "известна болка" на щатската икономика. Той потвърди, че Фед ще използва "мощно инструментите си", за да озапти инфлацията, която е на близо 40-годишен връх, макар че през юли тя показа известно забавяне - от годишния размер от 9,1% през предходния месец до 8,5 на сто.

При индивидуалните акции книжата на Engie поевтиняха с над 2%, след като стана ясно, че "Газпром" изцяло преустановява доставките на газ за френската енергийна компания от 1 септември. Доставките могат да бъдат възстановени при получаване на дължимите суми, уточняват от руската компания.

Подобен ценови спад отчетоха и акциите на германската Uniper, която беше една от първите европейски компании, пострадала от редуцирането на газовите потоци от страна на Москва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още