IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола се покачва в опит да отскочи от 8-месечното си дъно*

Решението на Фед в края на месеца може да подсилни насрещните ветрове за пазара, смята анализатор

10:08 | 08.09.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на петрола отново се покачва в четвъртък, след като ден по-рано тя падна до осеммесечно дъно, а инвеститорите продължават да преценяват перспективите пред търсенето, пише Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поскъпва с 0,31%, или 0,27 долара, до 88,27 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) се увеличава с 0,39%, или 0,32 долара, до 82,26 долара за барел.

В сряда цената и на двата сорта падна под прага от 90 долара, като американският петрол доближи ценово равнище от 81 долара за барел, изтривайки почти 6% от стойността си, с което записа най-голямата си загуба от средата на юли насам.

Цената на суровия петрол се сви до 8-месечно дъно. Източник: Bloomberg L.P. Цената на суровия петрол се сви до 8-месечно дъно. Източник: Bloomberg L.P.

Няколко големи китайски градове са изправени пред заплахата от блокиране, включително Чънду, което ще застраши потреблението на енергия в най-големия вносител в света.

Цената на петрола се понижи с почти 50%, откакто през март достигна своя връх в резултат на инвазията на Русия в Украйна. Фактор за тези движения е и паричното затягане на централните банки. В сряда вечерта заместник-управителят на Фед Лейл Брейнард заяви, че ще трябва ведомството да повиши лихвите до ограничаващо растежа равнище и да ги задържи на него за "известно време". "Паричната политика ще трябва да е ограничаваща за известно време, за да даде увереност, че инфлацията се забавя до целевото ниво", каза Брейнард.

Пониженията в сряда бяха отбелязани въпреки факторите, които биха обусловили ръст в цената. Руският държавен глава Владимир Путин изтъкна, че Москва няма да снабдява с енергия страни, които подкрепят плана, воден от САЩ, за таван на цената на руския петрол. Отделно, Администрацията за енергийна информация завиши прогнозите си за световното търсене на "черно злато", като понижи тези за щатското предлагане.

"След спад като вчерашния може да се очакват покупки, търсещи изгода", смята Вандана Хари, основател на Vanda Insights, според която вчерашният спад е бил пресилен. По думите ѝ заседанието на Федералния резерв на САЩ на 21 септември, за което се очаква трето поредно лихвено повишение от 75 базисни пункта, може да допринесе за увеличаване на насрещните ветрове.

В понеделник Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, известни заедно като ОПЕК+, одобриха символично намаление на доставките на петрол за октомври с цел стабилизиране на пазара.

Групата ще намали производството със 100 хил. барела на ден следващия месец, връщайки добива обратно на нивата от август.

Американският петролен институт съобщи, че щатските резерви на петрол са нараснали с 3,6 млн. барела миналата седмица, въпреки че запасите в ключовия хъб за съхранение в Кушинг са намалели, според хора, запознати с данните. Предстои да бъде публикувана допълнителна информация от Администрацията за енергийна информация по-късно в четвъртък.

*Към 09:46 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още