IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските пазари останаха на червена територия въпреки ръста на банковия сектор

Stoxx 600 приключи сесията с понижение, след като се колебаеше между ръстове и спадове в сутрешната търговия

19:55 | 15.09.22 г.
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските борси приключиха волатилна сесия в четвъртък, въпреки че банковите акции запазиха силния си ръст, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се понижи с 0,59%, след като се колебаеше между ръстове и спадове в сутрешната търговия. Банковите акции обаче прибавиха 1,71% към стойността си, след като анализатор от Morgan Stanley повиши перспективите пред банковия сектор. Банковият индекс в еврозоната достигна най-високото си ниво от 10 юни.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 се повиши с 0,07% до ниво от 7282,07 пункта. Германският DAX е надолу с 0,55% до 12 956,66 пункта. Френският CAC 40 се понижи 1,04% и завърши деня на равнище от 6157,84 пункта.

Спирането на газовите потоци по газопровода „Северен поток“ за Европа от Русия предизвика опасения от сурова зима за европейските страни, а секторът на комуналните услуги, който разчита на вносен газ, понася бремето на негативните нагласи.

Но книжата на германската компания Uniper поскъпнаха с 3,2%, след като тя съобщи, че правителството може да поеме контролен дял в компанията в рамките на усилията ѝ за намиране на още подкрепа.

Високата инфлация в еврозоната предизвиква криза с издръжката за живот в блока, която подкопава разходите за стоки от неосновна необходимост.

Цената на акциите на H&M се понижи с 0,7%, след като шведската верига за дрехи обяви по-ниски от очакванията приходи от продажби за тримесечието, а купувачите затягат коланите си на фона на растящите сметки за енергия и храни.

Повечето сектори в четвъртък отбелязаха ръст, а този на комуналните услуги поведе загубите, което е индикатор за задействане на режим избягване на риска на пазарите, коментира Ройтерс. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:55 | 15.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още