IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската лира временно поевтиня до рекордно дъно спрямо долара

Понижението за британската валута започна, след като правителството на министър-председателя Лиз Тръс предприе мерки за данъчни облекчения

08:47 | 26.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В началото на търговията в понеделник паундът поевтиня с 4,7%, след като британският финансов министър Куази Куартенг обяви значително намаляване на данъците за потребителите и предприятията в Обединеното кралство в опит да стимулира икономическия растеж. По време на срива, продължил повече от 20 минути, британската валута на моменти струваше едва 1,0350 долара. Паундът никога не е бил толкова слаб, коментира Bloomberg. 

Поевтиняването на лирата започна в петък, след като правителството на министър-председателя Лиз Тръс даде началото на най-голямото намаляване на данъците от половин век насам. Ако понижението на стойността на паунда продължи и през тази седмица, съществува риск от задълбочаване на кризата, което може да наложи бърза политическа реакция.

Спрямо еврото паундът се обезцени в понеделник на моменти с цели 3,7% до 1,0787 евро.

„Имаше светкавичен срив на паунда - това е неоспоримо", казва Мингзе Ву, валутен дилър в StoneX Group в Сингапур. Според него е възможно да са нарушени маркерите при стопиране на търговията при достигане на дадена цена. Пазарите на опции вече оценяват на 54% вероятността лирата да падне до паритет с долара през тази година.

Куартенг премахна най-високата данъчна ставка и намали основната данъчна ставка с един процентен пункт. В неделя той изглеждаше невъзмутим от бурната реакция на финансовите пазари, която доведе до разпродажба на паунда и британските държавни облигации. В телевизионно интервю за BBC той отказа да коментира движенията на пазара, но по темата за намаляването на данъците обяви, че ще има „още какво да се прави".

„На власт сме само 19 дни", каза министърът на финансите. „Искам хората да запазят по-голяма част от доходите си през следващата година, защото вярвам, че британците са тези, които ще движат тази икономика“. 

В петък доходността на британските облигации се ускори рекордно много за някои падежи. Ако увеличението се запази, то драстично ще увеличи разходите за допълнителни заеми в размер на 400 млрд. паунда (422 млрд. долара), които според оценката на Resolution Foundation ще са необходими през следващите пет години за финансиране на плана за растеж, и ще увеличи лихвените разходи, които и без това вече се увеличават поради високата инфлация и повишаването на лихвените проценти от страна на Английската централна банка.

При паунда натискът наистина се изостри от новината, че новото правителство ще намали данъците, което е проинфлационна мярка.
Питър Ешо
съосновател на инвестиционната компания Wealthi

Опозиционната Лейбъристка партия - която вече има комфортна преднина в социологическите проучвания - се опитва да се възползва от политическата пропаст, която се отвори между нея и торите на годишната си конференция, която започна в Ливърпул в неделя. Лидерът Киър Стармър заяви пред BBC, че ще промени най-привлекателната мярка на Куартенг - премахването на най-високата 45% ставка на данъка върху доходите, налагана върху доходи над 150 000 лири.

Миналата седмица световните пазари се сринаха, след като Федералният резерв на САЩ и няколко други големи централни банки, включително английската централна банка, повишиха лихвените проценти, опитвайки се да поставят под контрол нарастващите цени.

Сривът на британския паунд. Графика: Bloomberg Сривът на британския паунд. Графика: Bloomberg

„Очаквам, че може да се стигне до значително увеличение на лихвите от предстоящия цикъл", каза Раджев де Мело, портфолио мениджър в GAMA Asset Management в Женева, който има къси позиции за паунда. „Въпросът е да разгърнете макрооръжията, за да защитите валутата си. Те ще трябва да направят нещо. Паритетът, разбира се, би бил нещо, което трябва да се вземе предвид сега“. 

„При паунда натискът наистина се изостри от новината, че новото правителство ще намали данъците, което е проинфлационна мярка. Като прибавим към това неотдавнашните енергийни субсидии и вестта, че може да се наложи Английската централна банка проведе извънредно заседание за повишаване на лихвените проценти, всичко това води до паника", заяви Питър Ешо, съосновател на инвестиционната компания Wealthi. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:44 | 26.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още