IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Сирма Груп Холдинг“ планира да изплати шестмесечен дивидент

Дружеството ще впише изплащането на междинен дивидент в устава си

14:42 | 03.10.22 г. 1
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

„Сирма Груп Холдинг“ АД планира да изплати шестмесечен дивидент на акционерите си. Това се вижда от покана за извънредно общо събрание на акционерите, което е предвидено да се състои на 9 ноември в София. Поканата и дневният ред са публикувани на сайта x3news.com.

Компанията планира да разпредели на акционерите 889 135,08 лева от печалбата за първото полугодие, която е в размер на 998 372,2 лева, или почти 90%.

Дивидентът на акция е в размер на 0,015 лева.

Право да получат шестмесечен дивидент имат лицата, вписани в регистрите на Централния депозитар като такива с право на дивидент към 14-тия ден след датата на общото събрание.

Изплащането на 6-месечен дивидент ще бъде фиксирано и в устава на „Сирма Груп Холдинг“. Акционерите ще приемат изменение на устава, в което ще бъде записано, че дружеството ще има право да изплаща междинен дивидент при съответните законови условия.

Дружеството изплати по 0,0236 лева на акция на акционерите за 2021 г., или общо 1,4 млн. лева. Това е вторият дивидент, който компанията е изплащала на акционерите си, откакто е публично дружество. За първи път "Сирма Груп Холдинг" е изплатило дивидент на акционерите си през 2017 г. за 2016 г. - по 0,01 лева на акция.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината

Акционерите ще обсъдят и приемат и шестмесечния отчет на компанията на извънредното общо събрание.

Дневният ред предвижда и гласуване на целево допълнително възнаграждение на съвета на директорите на компанията във връзка с приключването на продажбата на акции от капитала на „Сирма Ей Ай“ АД на New Frontier Technology Invest SARL. Общият размер на възнаграждението се предлага да е 65 хил. евро.

Съветът на директорите на компанията сам ще разпредели средствата. Възнаграждението се предвижда да се изплати в седемдневен срок от приемането на решението.

В последната година акциите на „Сирма Груп Холдинг“ поскъпват с почти 50%, а пазарната капитализация приближава 44 млн. лева.

Дружеството наскоро обяви също така, че дъщерната му компания „Сирма Бизнес Консултинг“ АД е придобила търговското предприятие „Емпириу“ ЕАД за неназована сума. Придобитата фирма оперира в ИТ сектора, в областта на финансовия софтуер, има 12 служители и през 2021 г. е реализирала приходи за над 1,5 млн. лева.

Свързани компании:

Сирма Груп Холдинг АД(SGH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:42 | 03.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
RoyBatty
преди 1 година
ДО Investor.bg: От странигата на Сирма Груп Холдинг !не може! да се стигне до коментарите!Моля поправете връзките (хиперлинковете)Като се натисне на "коментари" се зареждат общите форуми, а не на СГХ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още