IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Настроенията на Wall Street остават помрачени преди новите данни за инфлацията*

Инвеститорите очакват финансовите данни на американските инвестиционни банки, с което се поставя началото на новия сезон на отчетите в САЩ

17:53 | 10.10.22 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

По-голяма част от щатските индекси започват редовната търговия от първата сесия за седмицата със спадове, докато инвеститорите се подготвят за новата порция данни, която ще хвърли светлина върху американската икономика и ще даде някаква яснота относно действията на Федералния резерв, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отчита ръст от 0,15 на сто, покачвайки се до равнище от 29 341,66 пункта.

Широкият измерител S&P 500 записва спад от 0,24% до 3630,92 пункта.

Технологичният индекс Nasdaq Composite се понижава с 0,64 на сто до 10 584,60 пункта.

Инвеститорите очакват корпоративните отчети на едни от най-големите банки в света - JPMorgan, Wells Fargo, Morgan Stanley и Citi, както и финансовите данни на компании от ранга на PepsiCo, Delta и Domino's през тази седмица.

Новите данни за американската инфлация също ще се следят внимателно от пазарите, тъй като от това зависи курса на паричната политика на Фед. Очаква се централната банка да публикува в сряда протоколa от своето последно заседание.

Що се отнася до следващите стъпки на Фед, все повече нарастват очакванията, че централните банкери искат сравнително бързо да повишат основния лихвен процент до ниво от 4,5%. Чарлз Евънс, ръководител на Фед в Чикаго, заяви, че от последните доклади изглежда, че централната банка ще достигне лихвено ниво от 4,5-4,75% през следващата година.

Понастоящем основният лихвен процент в САЩ е в диапазона от 3% до 3,25%. През следващия месец много икономисти очакват Фед да повиши основния лихвен процент с 0,75 процентни пункта. За това допринасят добрите данни за пазара на труда и ръстът в цените на петрола след съобщението на ОПЕК+ в средата на миналата седмица, че ще намали значително производството.

„Посоката на фондовия пазар вероятно ще бъде низходяща, защото или икономиката и корпоративните печалби ще се забавят значително, или Фед ще трябва да повиши лихвите още по-високо и да ги задържи по-високи за по-дълго време“, коментира Крис Закарели от Independent Advisor Alliance.

Щатските индекси в началото на редовната търговия в понеделник (10 октомври). Щатските индекси в началото на редовната търговия в понеделник (10 октомври).

Най-големите губещи на старта на сесията са компаниите от сектора на полупроводниците. Акциите на Nvidia поевтиняват с 3,5 на сто, докато книжата на Broadcom и Intel изтриват съответно по 3,1% и 1,03 на сто от стойността си. Цената на акциите на AMD се понижава с над 2,9 на сто.

При Big Tech книжата на Microsoft поевтиняват с 1,7 на сто, докато тези на Apple изтриват 0,53% от стойността си. Цената на акциите на Alphabet отчита спад от 0,63 на сто, а книжата на Meta поскъпват с над процент.

При автомобилите акциите на Tesla прибавят 0,67% към стойността си, а книжата на Ford и General Motors отчита ценови спад от съответно 7,7% и 6,5 на сто.

Пазарът на облигации в САЩ е затворен заради национален празник – Денят на Колумб.

Доларовият индекс прибавя 0,09% към стойността си спрямо кошница от шест конкуренти валути, достигайки ниво от 112,92 пункта.

На петролните пазари цената на сорт Брент се понижава с 0,11 на сто до 97,81 долара за барел. Фючърсите върху американския лек петрол WTI поскъпват с 0,05 на сто до 92,69 долара за барел.

Цената на златото се понижава с 1,5% до 1683,40 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:25 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:53 | 10.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
chicha_vi
преди 1 година
Данните за PPI и CPI ще "изненадат" всички в четвъртък. Forecast-нати са на прекалено високи стойности при положение, че петрола беше евтин през август и септември. Неслучайно FED отбягваха въпроса кога ще забавят покачването на лихвите с "решенията ни са базирани изцяло *** данни". Това ще е перфектното им извинение за 50bps rate hike вместо 75 и едно последно rally преди истинския срив в началото на следващата година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още