IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН забрани временно на "Победа" да изкупи дяловете на миноритарните акционери в "Прайм Пропърти БГ"

Мажоритарният акционер предлага да придобие и останалите 2,39% от АДСИЦ-а на цена от 0,63 лева на акция

13:06 | 14.10.22 г. 1
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Комисията за финансов надзор (КФН) е издала временна забрана за предложението на „Победа“ АД да изкупи останалите акции на „Прайм Пропърти БГ“ АДСИЦ. Това се вижда от решенията на Комисията, публикувани на сайта ѝ.

В края на септември „Победа“ предложи да изкупи останалите 2,39% от акциите на дружеството със специална инвестиционна цел на цена от 0,63 лева на акция. Това ще струва на мажоритарния акционер почти 538,2 хил. лева.

Последната сделка с акции на дружеството е от 15 юни и е сключена на ниво от 0,49 лева на акция. „Победа“ изчислява, че толкова е справедливата цена на акциите на компанията за последните 6 месеца.

Последното търгово предложение на мажоритарния акционер приключи при цена от 0,61 лева на акция.

КФН посочва в мотивите си, че в конкретния случай става въпрос за предложение за изкупуване, а не за търгово предложение. Това налага да се внесе и уточнение, че миноритарните акционери нямат възможност да не приемат предложението и техните акции ще се прехвърлят по сметка на предложителя по служебен път от Централния депозитар.

Комисията отправя и някои технически забележки, свързани с обслужващата банка, датата на предложението и др. Регулаторът отбелязва също така, че не са ползвани точни данни от отчетите на „Прайм Пропърти БГ“, както и на „Актив Пропъртис“ АДСИЦ и „Парк“ АДСИЦ, което налага преизчисляването на всички стойности, базирани на тези данни. Т.е., има вероятност и цената да бъде променена.

В предложението „Победа“ АД посочва, че не предвижда промени и преобразуване на „Прайм Пропърти БГ“. В средата на тази година акционерите удължиха съществуването на компанията до края на 2027 г.

„Прайм Пропърти БГ“ е първото дружество със специална инвестиционна цел, регистрирано през 2004 г. То притежава няколко проекта -  хотелски комплекс „Морски фар“ в гр. Св. Влас и незастроени имоти в курорта „Слънчев бряг“, Лозенец, Царево и София.

Първото полугодие компанията приключи с печалба в размер на 183 хил. лева в сравнение със загуба от 296 хил. лева година по-рано.

В последната година акциите на „Прайм Пропърти БГ“ поевтиняват с 34,67%.

Свързани компании:

Прайм Пропърти БГ АДСИЦ(PPBG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:06 | 14.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
LeutenantScheisskopf
преди 1 година
Това е нещо като Делян търси Домусчиев..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още