IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската йена поскъпва, покачвайки се над 32-годишното си дъно в петък

Сред пазарите има нарастващи спекулации за намеса от страна на Токио

19:52 | 21.10.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Стойността на японската йена спрямо щатския долар се възстановява в петък, покачвайки се над достигнатото по-рано тази седмица 32-годишно дъно.

Към 19: 43 ч. българско време на фондовите борси в САЩ един щатски долар се обменя срещу 146,9 японски йени.

Движението предизвика спекулации, че японското министерство на финансите може да е осъществило интервенция на пазара, за да спаси националната си валута, пише Ройтерс.

По-рано през седмицата японската йена мина психологическия праг от един щатски долар срещу 150 йени - нива, последно отчитани през август 1990 г. Продължителното поевтиняване доведе до спекулации, че Япония ще повтори стъпката си от септември и ще се намеси на валутните пазари.

"Ясно е, че това е намесата на финансовото министерство", каза Мейзън Исса, старши форекс стратег в TD Securities в Ню Йорк.

Карл Шамота, главен пазарен стратег в Corpay, изрази същото мнение. "Чуваме, че се търгуват големи блокове. Това обикновено означава, че или по-големи институции местят средства, или централна банка се намесва. Най-ясното доказателство е просто мащабът на продажбите на долари, които се случват", допълни Шамота.

Японското издание Nikkei, позовавайки се на източник, също посочи, че Токио се е намесил да закупува йени и да разпродава щатски долари.

Финансовото министерство на страната отказа да направи коментар.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:53 | 21.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
potentielle_energie
преди 1 година
Пърл Харбър може да стане изискуем .Canon MAXIFY GX6020
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още