IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones се готви да подобри рекорд от 1976 година

През следващата седмица влияние на пазара ще окаже предстоящото заседание на Федералния резерв

23:27 | 28.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

След тромаво начало водещите индекси на американските фондови пазари записаха силни ръстове, пише CNBC. Dow Jones отбеляза седмичен ръст от 5% и записа своята четвърта възходяща серия. Индикаторът е напът да запише най-доброто си месечно представяне от януари 1976 година насам - напът е да отчете месечен ръст от 14 на сто..

Индексът на сините чипове затвори седмицата при 32 861,8 пункта, или увеличение от 2,6%. Подкрепа оказа представянето на McDonald`s, чиито акции поскъпнаха с почти 4% до 274,52 долара за брой. Компанията представи финансов отчет, който беше по-добър от очакваното. Caterpillar пък имаше най-успешната седмица от 2009 година насам - акциите на компанията поскъпнаха с над 15 на сто. 

Търговците не обърнаха голямо внимание на данните за растяща инфлация. Те не са толкова лоши, коментира анализаторът Меган Хорнман от Verdence. Тя смята, че данните от финансовите отчети като цяло не са "върховни", но не са "ужасни".

Влияние през следващата седмица ще оказва заседанието на Федералния резерв, на което се очаква институцията да повиши лихвата с 50 базисни пункта.

Технологичните компании са сред големите губещи днес - акциите на Amazon потънаха с 10%, след като показа финансовия си отчет с по-лоши от очакваното данни. В същото положение през тази седмица са още Microsoft, Meta и Alphabet.

Въпреки това обаче технологичният Nasdaq се повиши с почти 2,9% до 11 102,45 пункта, което означава ръст за седмицата от 2,9 на сто. Широкият S&P 500 затвори сесията с ръст от 2,5% до 3901,06 пункта. За седмицата индикаторът отчита увеличение на стойността си от 2,5 на сто.

Цената на петрола записа седмичен ръст от около 3%, след данните за спад на резервите отгорива на САЩ. Но силният долар и перспективите за влошаване на икономичаския растеж на Китай доведоха до понижение на цените в сесията днес. Лекият суров петрол (WTI) достигна до цена от 87,90 долара за барел, което е спад от 1,3% спрямо края на търговията в четвъртък.

Европейският Brent затвори днешната сесия със спад на цената от 1,2% до 95,77 долара за барел. За цялата седмица обаче и европейският сорт отчита повишение от малко над 2 на сто.

На валутните пазари едно евро се разменя за 0,9961 долара. Стойността на британския паунд достига 1,1608 долара за брой.

Силният долар ограничава търговията със злато. Ценният метал достига до цена от 1647,70 долара за тройунция, което означава спад на цената от малко над 1 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:28 | 28.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още