IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Дронамикс“ и Aerospace Solutions ще разработват водородно гориво за товарни дронове

Двете компании ще си сътрудничат в интеграцията на технология за водородни горивни клетки в безпилотния самолет „Черен лебед“

12:30 | 09.11.22 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Дронамикс Кепитъл АД
Снимка: Дронамикс Кепитъл АД

Разработчикът и оператор на товарни дронове „Дронамикс“ и британската компания Aerospace Solutions (CAeS) ще интегрират технология за водородни горивни клетки в товарния дрон „Черен лебед“.

Двете компании ще работят съвместно по разработката на устойчива и ефективна технология, приложима в товарните дронове, съобщават от „Дронамикс“. Сътрудничеството ще се съсредоточи върху интегрирането на водородната технология, която CAeS разработва, в товарния дрон на „Дронамикс“.

Крайният резултат от сътрудничеството трябва да е търговски осъществимо предложение за полети с нулеви емисии, посочва се в съобщението.

„Когато започнахме да разработваме нашата дрон технология, имахме много ясна цел - да създадем най-ефективния товарен самолет. По-бърз, по-евтин, по-екологичен. Партньорството ни с Cranfield Aerospace Solutions ще ни позволи да предоставим чиста авиационна технология с нулеви емисии на повече общности и бизнеси по света. Предстои ни много работа и сме развълнувани за бъдещето ", казва Константин Рангелов, съосновател и главен технически директор на „Дронамикс“.

„Технологията с водородни горивни клетки, която в момента разработваме за 9-местния Britten-Norman Islander, ще промени облика на регионалните авиокомпании, както  и ще окаже огромно влияние и върху товарната индустрия“, допълва Пол Хътън, главен изпълнителен директор на CAeS.

Международната асоциация за гражданска авиация (ICAO) наскоро обяви колективна глобална цел за нулеви нетни въглеродни емисии до 2050 г., подчертава се в съобщението на „Дронамикс“.

Дружеството се подготвя да започне търговски полети за пренос на товари с безпилотния си самолет догодина. Вчера Община Балчик обяви, че компанията ще осъществява тестови полети от летището край черноморския град.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:38 | 09.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
bertram
преди 1 година
направете го да лети с керосин, а после и с водородтова ми прилича малко на лафа от хайп в хайп само и само да помпаме цените докато всичко е на проект.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още