IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът на пазарите стимулира излизането от ESG фондове

Фондовете за устойчиви инвестиции избягват изкопаемите горива и замърсяващите индустрии, което засегна тяхната възвръщаемост

18:41 | 20.11.22 г.
Снимка: архив Ройтерс
Снимка: архив Ройтерс

Фондовете, които се придържат към принципите на екологичното, социалното и корпоративното управление (ESG), са засегнати от безпрецедентни тегления при спада на пазарите, тъй като инвеститорите дават приоритет на запазването на капитала пред цели като справяне с изменението на климата.

ESG секторът - фондове с активи, които в момента се оценяват на стойност от около 6,5 трлн. долара, е засегнат от опасенията около политиката на централните банки и за евентуална икономическа рецесия, пише Ройтерс.

Инвеститорите, които излизат от ESG фондовете, биха могли да представляват предизвикателство за правителствата, които искат да ги привлекат в борбата срещу изменението на климата. Политиците на преговорите за климата на COP27 в Египет се опитват тази седмица да осигурят повече финансиране от частния сектор, за да помогнат за намаляване на въглеродните емисии.

Данните от изследователската служба Refinitiv Lipper показват, че фондовете за акции, дълг и други типове активи, инвестиращи отговорно, отчитат нетни изходящи потоци от 108 млрд. долара за периода януари-септември. Това е първият път, в който се отчитат нетни тегления от ESG фондовете за толкова дълъг период от време откакто има данни за тях (от 2017 г.).

Анализаторът на Refinitiv Lipper Ото Кристиан Кобер коментира, че силната експозиция на ESG фондовете към технологичния сектор, който се смята за по-щадящ околната среда от други индустрии, се е превърнало в пречка на фона на страховете от икономическо забавяне. Избягването на изкопаемите горива при ръста на цените на енергоизточниците натежава допълнително върху резултатите.

По време на пандемията инвеститорите бяха силно привлечени от ESG, особено на фона на потъването на цените на енергоресурсите. Настроенията се обърнаха, когато цените на природните ресурси и енергоизточниците започнаха да се покачват отново и инвеститорите решиха, че имат нужда от тази възвръщаемост.

Със сигурност инвеститорите в някои региони показват по-голяма лоялност към ESG, отколкото в други. Инвеститорите в САЩ например се придържат към фондове за отговорно инвестиране през по-голямата част от годината, докато европейските инвеститори ги отбягват, показват данните на Refinitiv Lipper.

Степента на бягството на инвеститорите също зависи от това как доставчиците на данни дефинират ESG фондовете. Morningstar Inc категоризира фондове с активи за 2,24 трлн. долара като устойчиви чрез прилагане на по-рестриктивни критерии от Refinitiv Lipper. Компанията отчита 71% спад на входящите инвестиции до 139 млрд. долара за деветмесечието.

Спадът показва, че вниманието на ESG инвеститорите към нуждите на планетата и обществото не ги прави безразлични към ниската финансова възвръщаемост, когато техните портфейли се представят по-слабо, коментират анализатори.

Само 31% от активно управляваните ESG капиталови фондове са надхвърлили своите постижения през първата половина на 2022 г. в сравнение с 41% от конвенционалните фондове, според Refinitiv Lipper. Това представлява обрат в сравнение с предходните години. През 2021 г. 40% от активно управляваните ESG фондове са се представили по-добре – почти същият дял като на конвенционалните инвестиционни фондове.

През 2020 г. активно управляваните ESG фондове са имали още по-добро представяне – 57% от тях са отчели ръстове спрямо 43% от конвенционалните фондове.

Един активен ESG фонд, който пострада от кризата, е Parnassus Core Equity fund. Отчетен е изходящ поток от 464 млн. долара през третото тримесечие и обща възвръщаемост от -21,47% за 12-те месеца до 9 ноември, показват данни на Morningstar.

Джо Синха, главен маркетинг директор на фонда майка Parnassus Investments, казва, че избягването на изкопаемите горива от страна на фонда е навредило на възвръщаемостта и привлекателността му. Той допълва, че някои от изходящите потоци се дължат на преминаване на клиенти към други продукти на компанията.

Възможно е в следващите месеци пазарните тенденции да се обърнат в полза на ESG фондовете. Цените на енергията се очаква да падат заради икономическото забавяне, а ловците на изгодни сделки вероятно ще започнат да купуват някои от губещите в момента акции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:41 | 20.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още