IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът заличава временното поскъпване от края на миналата седмица*

Увеличено потребление на суровината в Китай може допълнително да затегне пазара

11:06 | 14.11.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на петрола се понижава в понеделник, изтривайки ръстовете, отбелязани по време на двудневния възход в края на миналата седмица, след като поскъпването на долара помрачи нагласите на инвеститорите, пише Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поевтинява с 0,05%, или 0,05 долара, до 95,94 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) намалява с 0,13%, или 0,12 долара, до 88,84 долара за барел.

Щатският долар поскъпва за пръв път от три търговски сесии насам, оскъпявайки суровините, чиято цена в долари. Движението помрачи оптимистичните настроения на пазарите, че Китай може да разхлаби ограничителните мерки против коронавируса. В края на миналата седмица броят на положителните случаи в страната достигна рекордни равнища, като предизвика затягане на ограниченията в някои райони.

Източници на медията смятат, че Китайската народна банка, заедно с Регулаторната комисия по банкиране и застраховане, подготвят спасителен пакет за проблемния имотен пазар в страната, включващ и разхлабване на условията за кредитиране на фирми.

Ръст в потреблението на петрол в Китай може да доведе до допълнително затягане на пазара, изправен пред още санкции от Европейския съюз (ЕС) върху руските горива, които трябва да влязат в сила следващия месец. Отделно Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, носещи общото название ОПЕК+, започна серия от намаления в добива, което предизвика критика от страна на САЩ.

Ден по-рано от Саудитска Арабия защитиха решението си за свиване на предлагането, като посочиха, че взаимоотношенията ѝ със САЩ са достатъчно силни, за да преминат през последствията.

"Имахме разногласия по отношение на петролния пазар", каза Адел Ал-Джубейр, министър по външните работи и основен пратеник за климата в интервю за телевизия Bloomberg. "Имаме си своята позиция и вярваме, че тя е правилна. Някои (хора) в САЩ имат различен подход, но ще можем да преодолеем това", допълни Ал-Джубейр.

*Към 10:45 ч. българско вреем

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:07 | 14.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още