IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай подготвя нови мерки за спасяване на имотния си сектор

Страната може временно да разхлаби ограниченията за кредитиране на фирми

13:27 | 13.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китай обяви най-мащабния си пакет мерки за спасяване на проблемия си пазар на недвижими имоти, затънал в задълбочаваща се ликвидна криза и значително забавяне, смятат лица, запознати с темата, пише Bloomberg.

Китайската народна банка и Регулаторната комисия по банкиране и застраховане са изпратили съвместно изявление до финансовите институции, съдържащо планове за осигуряване на "стабилно и здравнословно развитие" на имотния сектор, казват източниците на медията, пожелали анонимност.

За разлика от предишни частични опити, сегашното известие включва 16 мерки, които варират от справяне с ликвидния проблем до разхлабване на изискванията за първоначална вноска от купувачите на жилища.

Освен това, някои заеми, дължими в рамките на следващите 6 месеца, ще може да бъдат удължени за период от една година, казват още запознатите с темата лица.

За момента този ход представлява най-силния сигнал, че централните банкери в страната се опитват да облекчат дългогодишното забавяне в имотния сектор, едно от най-сериозните предизвикателства за втората по големина икономика в света, заедно с влошаващата се пандемична обстановка.

В събота Пекин отчете пореден рекорд на новозаразени с коронавирус, като обяви затягане на противоепидемичните мерки в няколко региона.

Една от най-големите промени ще е "временното" разхлабване на ограниченията на кредитиране за фирми.

Пекин започна да въвежда ограничения върху кредитирането за имоти през 2021 г., когато властите се опитваха да контролират индустрията, предразположена към образуването на балони. Търговските банки, които не отговарят на сегашните ограничения, ще разполагат с допълнително време, за да го направят, допълват лицата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:59 | 13.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още