IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Перспективите за още повишения на лихвите тласнаха надолу щатските индекси за втори ден

Основанта лихва все още не е в зона, която може да бъде счетена за достатъчно рестриктивна, заяви ръководител на Фед

23:59 | 17.11.22 г. 1
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните щатски индекси отбелязаха спад в четвъртък, а доходността по държавните облигации нарасна, след като представители на Федералния резерв заявиха, че кампанията им за повишаване на лихвите с цел забавяне на инфлацията далеч не е свършила, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижи минимално със 7,51 пункта до ниво от 33 546,32 пункта, след като в един момент от сесията отбелязваше спад с 314 пункта. Широкият измерител S&P 500 е надолу с 0,31% до ниво от 3946,56 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite отписа 0,35% от стойността си до 11 144,96 пункта.

Индексите отвъд Океана се възстановиха частично от дъното по-рано през деня, след като книжата на Cisco Systems поскъпнаха с близо 5%. Компанията за мрежово оборудване надмина очакванията през първото си фискално тримесечие и обяви оптимистични прогнози. Други технологични компании като Apple и Intel също постигнаха растеж.

Инвеститорите бяха под влиянието на изказването на председателя а Федералния резерв в Сейнт Луис Джеймс Булард, който заяви, че „основната лихва все още не е в зона, която може да бъде счетена за достатъчно рестриктивна“.

„Промяната в паричната политика изглежда има само ограничени последици върху наблюдаваната инфлация, но пазарните очаквания са за забавяне на инфлацията през 2023 г.“, добави Булард.

Доходността по чувствителните към паричната политика двегодишни държавни ценни книжа нарасна до 4,45% в четвъртък, засилвайки опасенията, че по-високите лихви ще тласнат икономиката към рецесия. Доходността по 10-годишните и по 30-годишните облигации също се повиши до нива от съответно 3,769% и 3,879%.

Уязвими към рецесия акции бяха сред най-явните губещи в S&P 500. Секторът на суровините отбеляза спад, както и компании в сектора на стоките от неосновна необходимост.

Книжата на круизната компания Norwegian Cruise Line поевтиняха с 6%, след като рейтингът им беше понижен два пъти до underperform от Credit Suisse, която съобщи, че акциите се търгуват с премия и инвеститорите могат да намерят по-добра стойност в конкурентни компании.

Цената на акциите на веригата универсални магазини Macy’s се повиши с 14%, след като тя обяви по-високи от очакванията печалба и приходи и увеличи прогнозите си за печалбата за годината. Компанията обаче остави непроменени прогнозите за приходите си.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се повиши с 0,35% до 106,65 пункта. Еврото отбеляза спад от 0,26% до 1,037 долара, а паундът е надолу с 0,37% до 1,186 долара. Спрямо йената щатските пари поскъпнаха с 0,44% до 140,17 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола се понижи с над 3% в четвъртък, тъй като търсенето беше ограничено от растящите случаи на COVID-19 в Китай и опасенията от по-агресивни повишения на лихвите в САЩ.

Контрактите върху международния бенчмарк Брент поевтиняха с 3,08 долара до 89,78 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI са надолу с 3,95 долара до 81,64 долара за барел.

Американските фючърси върху златото отбелязаха спад от 0,7% до 1762,80 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:59 | 17.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Иван Митев
преди 1 година
Федералният резерв е с мълчание, че е некомпетентен за прекратяване на сегашната инфлация в САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още