IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street започна седмицата с понижения, пазарът следеше сигналите на Фед

Трейдърите следяха и развитието на пандемичната обстановка в Китай поради страхове, че страната може отново да затегне противоепидемичните мерки

23:17 | 21.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Wall Street даде червен старт на седмицата на фона на предстоящите празнични дни в САЩ, пише CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отписа 0,13%, или 45,41 пункта, падайки до 33 700,28 пункта.

Широкият измерител S&P 500 намаля с 0,39%, или 15,4 пункта, до 3949,94 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite се понижи с 1,09%, или 121,55 пункта, до 11 024,51 пункта.

Опасенията, че Китай може отново да затегне противоепидемичните мерки, превзеха пазара, след като през уикенда страната съобщи за първите си смъртни случаи, причинени от коронавируса, от почти шест месеца насам.

Трейдърите се оглеждаха и за сигнали от Федералния резерв на САЩ относно бъдещите лихвени повишения, след като в последните месеци страховете за рецесия, предизвикана от агресивно парично затягане, нараснаха.

„Това (движенията - бел. прев.) издълба дупка в историята на световното икономическо възстановяване, което се надявахме да започне с отварянето на Китай“, коментира Арт Хогън, главен пазарен стратег в B. Riley Financial.

Акциите на Disney поскъпнаха с над 7%, след като компанията съобщи, че ще върне предишния изпълтелен директор Робърт Айгър начело на гиганта.

Скорошният възход на мечия пазар вероятно ще бъде поставен на пауза на фона на предстоящия в четвъртък Ден на благодарността, който ще направи седмицата за търговия по-къса за американските инвеститори.

Трейдърите продължават да следят и сигналите от Фед. В понеделник управителят на банката в Кливлънд Лорета Местър каза, че лихвените повишения ще продължат, но и че може те да са в по-малък размер в бъдеще.

Във вторник се очаква включване и от ръководителя на банката в Сейнт Луис Джеймс Булард, добре познат ястреб* във Фед, а ден по-късно ведомството ще публикува протоколите от последното си заседание.

Европейският сорт петрол Брент поевтиня с 0,39% до 87,28 долара за барел, а американският сорт West Texas Intermediate (WTI) – с 0,42% до 79,74 долара за барел.

Цената на златото намаля с 0,8% до 1740,4 долара за тройунция.

Доходността по 10-годишните щатски облигации достигна ниво от 3,831%.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:30 | 21.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още