IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пауъл може да потвърди забавянето на паричното затягане, но ще запази ястребовия си тон

През декември Фед може да повиши лихвите с половин процентен пункт, след като на последните четири заседанията ходовете бяха от по 0,75 пункта

08:10 | 30.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

В сряда (30 ноември) управителят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл ще направи едно от последните изказвания на централните банкери преди периода на затишие (практиката централните банкери да избягват публични изказвания преди вземането на решение за пътя на паричната политика - бел. ред.) да започне следващата седмица. Коментарът му може да затвърди очакванията за забавяне на темпа на лихвените повишения през следващия месец, като същевременно напомни на американците, че борбата с инфлацията ще продължи и през 2023 г., пише Bloomberg.

Очаква се Пауъл да изнесе реч, фокусирана върху пазара на труда, на събитие в сряда, организирано от Brookings Institution във Вашинготн. Това ще е едно от последните изказвания преди централните банкери да спрат публичните си изяви на фона на предстоящата на 13-14 декември последна среща на Комисията по открити пазари към Фед.

Събитието ще даде възможност на Пауъл да повтори сигналите на своите колеги, ще Фед ще повиши федералната лихва с половин процентен пункт, след като на последните четири заседания ходовете бяха от по 75 базисни пункта (б.п.).

Федералният резерв на САЩ предприе най-агресивното парично затягане тази година в опит да намали инфлацията. Източник: Bloomberg L.P. Федералният резерв на САЩ предприе най-агресивното парично затягане тази година в опит да намали инфлацията. Източник: Bloomberg L.P.

На фона на инфлацията, която все още е значително над целта от 2%, Пауъл вероятно ще съчетае всеки намек за забавяне с предупреждението, че лихвите ще продължат да се покачват и през 2023 г.

"Той вероятно ще използва речта, за да звучи ястребово*, и да опише измеренията на дисбалансите на пазара на труда", каза Джулия Коронадо, партньор основател в MacroPolicy Perspectives. Пауъл може да опише тези динамики на пазара на труда като "причина да има необходимост банката да е отдадена на затегнатата парична политика за по-дълго време".

Инвеститорите очакват финансовата институция да забави темпа на затягане през декември, като федералната лихва може да достигне връх от около 5% догодина от сегашното си ниво от 3,75-4%, сочат данните от фючърсните пазари.

Тези очаквания са в съответствие с изказването на Пауъл след заседанието на Фед по-рано през ноември, когато той намекна, че ведомството може да забави темпа още през декември.

"Не мисля, че има да се свърши много работа, що се отнася до привеждането на (очакванията на) пазара в съответствие с това накъде (Фед) вижда да се движат нещата", обясни Майкъл Фероли, главен икономист за САЩ в JPMorgan Chase & Co.

"В крайна сметка, управителят на Фед ръководи окончателното решение за лихвата - и е вероятно Пауъл да напомни на пазарите, че Фед няма намерение да обърне тенденция и ще продължи да затяга, докато няма убедителни доказателства, че инфлацията устойчиво намалява", казват икономистите Анна Уон, Андрю Хъсби и Елиза Вингер от Bloomberg Economics.

Протоколите от ноемврийското заседание показаха широка подкрепа сред централните банки за промяна, като "значително мнозинство" от тях е било на мнение, че скоро ще стане време да се забави темпът на покачване на лихвите. Вижданията за това колко високо трябва да достигне лихвата обаче не бяха толкова ясни, като "различни" представители на Фед виждат аргументи в подкрепа на по-високо ниво от очакваното.

През септември централаните банкери прогнозираха ръст на лихвите до 4,4% до края на тази година и 4,6% до края на следващата, според медианните прогнози, публикувани след края на заседанието. Тези прогнози ще бъдат обновени на заседанието следващия месец.

Същия ден, когато е речта на Пауъл, се очаква американското министерстсво на труда да публикува данните за свободните работни места - доклад, който Пауъл често цитира като доказателство, че търсенето на труд далеч надминава предлагането. Свободните работни места неочаквано се увеличиха през септември и още един силен резултат може да предполага допълнителен натиск върху заплатите.

Финансовите условия се облекчиха от ноемврийското заседание на Фед, като фондовите пазари преминаха през възход, а рисковите спредове на облигационните пазари се свиха, каза Стивън Станли, главен икономист в Amherst Pierpont Securities LLC.

Малко вероятно е Пауъл да засегне тази тема и може вместо това да повтори мнението си от по-рано този месец за това как централните банкери може скоро да използват по-малки лихвени увеличения, но може да се наложи да повишат лихвите до малко по-високо от предходните оценки ниво.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:22 | 30.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още