IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Еврохолд България“ отчита рекордни приходи и печалба за деветмесечието

Енергийният бизнес на дружеството става все по-важен за него

17:46 | 30.11.22 г.
Снимка: Еврохолд България АД
Снимка: Еврохолд България АД

„Еврохолд България“ отчита нов рекорд на приходите и печалбата, вижда се от консолидирания отчет на дружеството за деветмесечието, публикуван чрез БФБ-София.

Основен принос за резултата има енергийният бизнес на дружеството.

Общите приходи на дружеството към края на септември възлизат на 4,69 млрд. лева, като нарастват почти три пъти в сравнение с приходите за същия период на 2021 г. (1,628 млрд. лева).

Електроенергийният бизнес на „Еврохолд“ (бившите компании на „ЧЕЗ“), който оперира под бранда „Електрохолд“, е допринесъл с почти 2,683 млрд. лева за приходите за отчетния период, или над 57% от общите приходи. Към края на септември 2021 г. приходите от енергийния бизнес са в размер на 327,315 млн. лева (за месеците август и септември), като за една година увеличението достига 8 пъти.

В сравнение с първото полугодие към края на септември делът на енергийния бизнес в консолидираните приходи се е увеличил. Причината е, че през юли тази година „Еврохолд“ подписа споразумение за продажба на дъщерните си дружества „Авто Юнион“ АД и „Евролийз Груп“ АД, които се занимават, съответно, с продажба и лизинг на автомобили. Техните резултати вече не се включват в консолидирания отчет на холдинга за деветмесечието.

Застрахователният бизнес на „Еврохолд“ реализира почти 2 млрд. лева приходи в сравнение с 1,29 млрд. лева година по-рано, като отчита ръст от 55% на годишна база. Към края на септември поделението „Евроинс Иншурънс Груп“ отчита 1,2 млрд. лева брутни премийни приходи, като ръстът на годишна база е 45%. Нетната печалба от застрахователна дейност е в размер на 64,1 млн. лева.

Приходите на дружеството от финансово-инвестиционна дейност намаляват до под 7,1 млн. лева от почти 8 млн. лева година по-рано, или с 11%. Компанията посочва, че осъществените от „Евро-Финанс“ АД сделки за придобиване и продажба на активи и инструменти година носят по-малко приходи, отколкото през миналата. 

Разходите на „Еврохолд България“ нарастват до над 4,255 млрд. лева за деветмесечието в сравнение с 1,5 млрд. лева година по-рано, което е почти три пъти повече.

Дружеството приключва деветмесечието с нетна печалба в размер на 110,1 млн. лева в сравнение с 4,353 млн. лева година по-рано, което е увеличение от 25 пъти за една година. Общо 81% от печалбата (73,7 млн. лева) се формира от енергийния бизнес, посочват от компанията в междинния си доклад.

Към края на деветте месеца на 2022 г. консолидираните активи на групата намаляват с 1,9% и възлизат в края на отчетния период на 3,7 млрд. лева.

В последната година акциите на „Еврохолд България“ поевтиняват с малко под 14%, а пазарната капитализация достига над 489,7 млн. лева.

Свързани компании:

Еврохолд България АД(EUBG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:46 | 30.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още