IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разхлабването на Covid мерките в Китай не успя да върне оптимизма на борсите в Азия

Акциите не можаха да намерят достатъчна подкрепа и от по-добрите от очакваното данни за инфлацията в Южна Корея

11:57 | 02.12.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните азиатски борсови индекси приключиха последната сесия от седмицата с понижения, докато инвеститорите търсят признаци за облекчаване на анти-Covid мерките в Китай, съобщава CNBC.

Токийският бенчмарк на сините чипове Nikkei 225 отчете спад от 448,18 пункта, или 1,59%, до ниво от 27 777,9 пункта.

Индексът Topix се понижи с 1,64% до 1953,98 пункта.

Цената на акциите на SoftBank се повиши с 0,13 на сто. Книжата на Panasonic поевтиняха с 2,19 на сто.

Континенталният китайски показател Shanghai composite записа понижение от 0,29% до 3156,14 пункта. Индексът Shenzhen изтри 0,39% от стойността си, смъквайки се до ниво от 11 219,79 пункта.

Пазарите отразиха публикуваните в четвъртък данни за активността в производството и сектора на услугите в Китай, която се понижава допълнително през ноември до 7-месечно дъно, тъй като икономиката на страната остава засегната от строгите коронавирусни мерки, наложени от Пекин.

Официалният индекс на мениджърите по поръчките в производството (PMI) се понижи до 48,0 пункта през ноември спрямо 49,2 пункта през предходния месец, достигайки най-ниското си ниво от седем месеца насам, сочат данни на Националното статистическо бюро. Анкетирани от Ройтерс икономисти очакваха индексът да се понижи само до 49 пункта.

Хонконгският бенчмарк Hang Seng отстъпи с 0,33% до 18 675,35 пункта.

Здравният регулатор на Китай и редица местни и градски власти сигнализираха, че ще облекчат коронавирусните мерки след масовите протести в страната. Според Националната здравна комисия ситуацията с разпространението на омикрон варианта на коронавируса вече е облекчена, като нивата на ваксиниране нарастват.

Междувременно Пекин обяви, че ще понижи изискванията за ежедневни тестове, като възрастните хора, работещите от вкъщи и обучаващите се онлайн вече са освободени от това задължение.

В Южна Корея индексът Kospi записа спад от 1,84% до 2434,33 пункта.

Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия в петък (2 декември). Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия в петък (2 декември).

Годишната инфлация в Южна Корея за ноември достига ниво от 5%, което е по-малко от прогнозираните 5,1% в анкета на Ройтерс. Новите данни показват забавяне на инфлацията спрямо отчетените през октомври 5,7% и историческия пик от юли в размер на 6,3%.

Книжата на индустриалния гигант Samsung Electronics поевтиняха с 3,5%, докато тези на SK Innovation и LG отчетоха ценови спадове съответно в размер на 1,97% и 2,36 на сто.

Австралийският показател ASX 200 изтри 0,72% от стойността си, понижавайки се до равнище от 7301,5 пункта.

Инвеститорите обърнаха внимание и на прогнозите на S&P Global и Morgan Stanley относно икономиката на Индия, която се очаква да изпревари тези на Япония и Германия до 2030 г. и да се превърне в третата по големина след американската и китайската.

Според S&P Global прогнозираният среден годишен темп на растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) на Индия ще бъде 6,3% до 2030 г. Междувременно Morgan Stanley изчислява, че индийският БВП ще нарасне повече от два пъти от сегашните си нива до 2031 г.

По-рано тази седмица Индия отчете годишен ръст на БВП от 6,3% за периода от юли до септември, надминавайки прогнозите на икономисти, анкетирани от Ройтерс, за ръст от 6,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 02.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още