IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсите от региона на ЦИЕ правят опит за възстановяване през ноември

Водещите индекси в Гърция и Сърбия се присъединяват към тези в Турция и Босна и Херцеговина и се възстановяват над нивата им по същото време на миналата година

13:34 | 05.12.22 г.
Снимка: Bartek Sadowski/Bloomerg
Снимка: Bartek Sadowski/Bloomerg

Борсите от региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ) правят опит за възстановяване през ноември след силните спадове в началото на година. В сравнение с октомври само два от индексите в региона реализират спадове, а българският SOFIX вече е на само малко над 3% от стойността си към края на ноември 2021 г. и 5% в сравнение с началото на годината.

Основните борсови индекси на Турция и Босна и Херцеговина остават лидери по ръст, както и в предходните месеци. Освен тях, още два индекса – в Гърция и Сърбия, се възстановяват над нивата им от същото време на миналата година.

Водещият руски индекс запазва лидерската си позиция по спад на годишна база. За втори пореден месец бенчмаркът отбелязва ръст в сравнение с предходния месец, но увеличението е значително по-малко в сравнение с месечното през октомври.

Войната, политиката на централните банки и очакваната рецесия все пак не са отпуснали хватката си над пазарите. Повечето от водещите индекси в региона на ЦИЕ са все още значително под нивата си отпреди година и в сравнение с началото на годината.

SOFIX

Основният индекс на Българската фондова борса (БФБ) нараства с 2,36% към края на ноември в сравнение с края на октомври. Месечният растеж на бенчмарка се ускорява в сравнение с миналия месец, когато беше 0,4%.

Заради месения ръст през ноември SOFIX смекчава спада си от началото на годината до 5,07%, а в сравнение с края на ноември понижението се забавя до 3,1%.

Българският индекс е с третия най-малък спад през ноември в сравнение с началото на годината, както и на годишна база.

Най-силни ръстове

BIST100 в Турция постига 25,1% месечен ръст, 175,06% в сравнение с края на ноември 2021 г. и 167,09% в сравнение с началото на годината.

BIRS в Босна и Херцеговина нараства с 4,59% към края на ноември в сравнение с края на октомври, с 21,98% в сравнение с края на ноември 2021 г. и с 24,04% в сравнение с началото на годината.

Водещият гръцки индекс AТG застава на трето място по годишен ръст с 5,14% и на трето място по увеличение в сравнение с началото на годината (2,42%). За месеца бенчмаркът отбелязва повишение от 4,35%.

Сръбският индекс BELEX е с 0,72% над нивото си в сравнение с октомври 2021 г., с което заема четвъртото място по годишен ръст сред индексите от региона. През ноември в сравнение с октомври бенчмаркът се увеличава с 2,72%, но от началото на годината спада с 0,59%.

Най-добро месечно възстановяване постига BUX в Унгария – ръст от 12,01%.

Най-силни спадове

Руският водещ индекс MOEX отчита 43,53% годишен спад към края на ноември и 42,58% понижение в сравнение с началото на годината, а в сравнение с октомври е нагоре с 0,37%.

През ноември Московската фондова борса отчете увеличение на общия обем на търговията с малко над 4% в сравнение с октомври. Основен двигател е търговията с облигации, която нараства с над 144% за един месец. Пазарът на благородни метали отчита ръст на обемите от почти 28% за месеца, а на стоки – с почти 19%.

Очакванията на различни анализатори, анкетирани от Ройтерс, са спадовете на индекса да се задържат и евентуално да се задълбочат през 2023 г. заради въвеждането на таван на цените на руския петрол.

WIG в Полша е втори по годишен спад със 17,34%, следван от KASE в Казахстан с 16,81%. В сравнение с началото на годината подреждането е подобно, като се включва и SBIТOP в Словения с понижение от 16,33% малко пред KASE, който спада с 16,13% за периода.

Динамика на индексите в ЦИЕ към края на ноември 2022 г. Илюстрация: Investor.bg Динамика на индексите в ЦИЕ към края на ноември 2022 г. Илюстрация: Investor.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:34 | 05.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още