IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street започва седмицата песимистично след коментара на Пауъл*

Рецесионните опасения отново бяха подсилени на фона на предстоящото заседнаие на Фед

17:30 | 05.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Сникма: Michael Nagle/Bloomberg
Сникма: Michael Nagle/Bloomberg

Фондовите борси в САЩ продължават да са под влиянието на коментара на управителя на Федералния резерв Джером Пауъл от миналата сряда, като отбелязват понижения в първата търговска сесия за седмицата.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отстъпва с 0,78%, или 268,61 пункта, до ниво от 34 161,27 пункта.

Широкият измерител S&P 500 намалява с 0,99%, или 40,26 пункта, до 4031,44 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite се понижава с 0,99%, или 113,49 пункта, до 11 348,01 пункта.

Миналата седмица Пауъл очаквано потвърди намеренията на централната банка за забавяне темпа на парично затягане, но предупреди, че борбата срещу инфлацията далеч не е свършила и ключови въпроси остават без отговор, включително колко в крайна сметка трябва да нараснат лихвите и колко дълго трябва да останат те на завишено ниво.

„Логично е да забавим темпа на повишенията на лихвите с доближаването до рестриктивното равнище, което ще бъде достатъчно за забавяне на инфлацията. Моментът за забавяне на темпа на повишаване на лихвите може да настъпи още на заседанието през декември“, каза Пауъл.

Той добави обаче, че този въпрос е „далеч по-маловажен от въпросите за това още колко ще трябва да повишим лихвите, за да овладеем инфлацията, и колко време ще е необходимо да задържим политиката на рестриктивно ниво“.

Изказването на централния банкер отново подсили опасенията на инвеститорите, че Фед може да тласне щатската икономика към рецесия. В момента представителите на Фед са в период на затишие на фона на предстоящата им на 13-14 декември последна за 2022 г. среща за определяне пътя на паричната политика.

Европейският сорт петрол Брент поскъпва с 1,44% до 86,8 долара за барел, а американският сорт West Texas Intermediate (WTI) – с 1,53% до 81,2 долара за барел.

Цената на златото намалява с над процент до 1789,4 долара за тройунция.

Доходността по 10-годишните щатски облигации достигна ниво от 3,583%.

*Към 17:15 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:30 | 05.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още