IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чуждестранните инвеститори купуват индийски финансови акции заради перспективите пред кредитния цикъл

Оцценките на книжата са по-високи в сравнение с оценките на други азиатски банки

14:56 | 06.12.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Чуждестранните инвеститори купуват дялове в индийски финансови компании, привлечени от перспективите за нов кредитен цикъл, който може да подкрепи акциите на най-големите кредитори в страната.

Акциите на индийските банки се търгуват с рекордно висока премия спрямо акциите на други азиатски банки, коментират от BNP Paribas, предава Ройтерс. Чуждестранните инвеститори са оценили високо финансовите им показатели и считат тези акции за относително евтини предвид силния фундамент, допълва информационната агенция.

Оптимизмът се отразява във входящите потоци – чуждестранни инвеститори са закупили индийски финансови акции на нетна стойност 1,74 млрд. долара само през ноември, показват данни, публикувани от National Securities Depository Ltd тази седмица.

Това е повече от една трета от общите инвестиции в индийски акции, които възлизат на 4,4 млрд. долара, сочат още данните.

Индийските финансови акции се търгуват с премия спрямо историческата си средна стойност, но това не е непременно най-важното, което инвеститорите гледат.

„Като чуждестранен инвеститор, когато сравнявате оценки в цяла Индия, финансовите акции изглеждат по-разумно оценени от някои от другите сектори“, казва Роб Брюис, фонд мениджър в базираната във Великобритания компания Aubrey Capital Management.

Според него потенциалът за растеж на кредитирането в Индия „вероятно е по-добър, отколкото почти навсякъде другаде на нововъзникващите пазари“.

Всичките шест мениджъра на фондове, с които Ройтерс разговаря, са оптимисти относно новия цикъл на капиталови разходи в Индия, подхранван от инвестициите на правителството в инфраструктура.

Този цикъл на растеж съвпада с това, че банките изчистиха балансите си, а средната корпоративна задлъжнялост е на рекордно ниско ниво, пише в бележка Маниши Райчаудхури, ръководител проучвания на капитала за Азиатско-Тихоокеански регион в BNP Paribas.

Индия е сред най-бързо развиващите се икономики в света, а растежът на корпоративните печалби се очаква да бъде сред най-силните в Азия. Това подтиква местните и чуждестранни инвеститори да налеят пари на вътрешните пазари на акции.

Като се има предвид подобрената макроперспектива и продължаващите инвестиции от страна на финансовите фирми, особено на по-големите банки от частния сектор, за подобряване на техния капацитет, частните банки са в добра позиция да продължат да печелят пазарен дял, казва и Сукумар Раджа, директор управление на портфолио във Franklin Templeton EM Equity.

„Дори след скорошното рали, все още виждаме известна възможност за по-нататъшно преоценяване на отделни компании“, допълва Раджа.

Оценката на индийските акции винаги е била сравнително висока, за да се отчете потенциалът за растеж, отбелязва Ройтерс. Несъответствието с подобни пазари обаче се увеличава тази година заради разпродажбите в другите нововъзникващи икономики.

Основният борсов индекс на Индия нараства със 7,3% от началото на годината, а показателите в Китай, Южна Корея и Тайван поевтиняват с между 12 и 19%.

Това, разбира се, може и да не продължи. „Пред лицето на нарастващите външни рискове е трудно да се каже дали Индия ще успее да поддържа това ниво на премия на оценките над други пазари“, коментира Сат Духра, портфолио мениджър на акции в Азия в Janus Henderson Investors.

Според него основен риск е трайното възстановяване в Китай заради политиката за нулев COVID. Индия се облагодетелства от намаляващия дял на Китай в инвестициите на нововъзникващите пазари, но това може да се обърне бързо като тенденция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:56 | 06.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още