IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индия – новият двигател на световната икономика?

Очаква се растежът й през следващото десетилетие да е средно 6,5 процента, при само 3,6 процента за Китай

21:37 | 09.11.22 г.
Фондовата борса в Мумбай. Снимка: Bloomberg
Фондовата борса в Мумбай. Снимка: Bloomberg

Ако има константа в постоянно променящия се свят на инвестирането, то тя е непрекъснатото търсене на следващото голямо нещо от страна на инвеститорите. През последните 20 години, и от макро гледна точка, това беше Китай.

Безпрецедентният характер на неговия икономически успех доведе до фундаментална преоценка на начина, по който мислим за глобалната икономика. През следващото десетилетие обаче, макар че САЩ и Китай ще си останат също толкова важни за глобалните инвеститори, ние смятаме, че поради своя възход икономиката на Индия ще започне да мига по-ярко в техните радари, пише за Financial Times Четан Ахя, главен икономист за Азия на Morgan Stanley.

Ключът се крие в размера и мащаба на възможностите пред Индия. Прогнозираме, че страната ще бъде третата по големина икономика до 2027 г., като нейният БВП ще се удвои от сегашните 3,4 трилиона до 8,5 трилиона долара през следващите 10 години. Индия ще добавя повече от 400 милиарда долара към своя БВП всяка година, отстъпвайки само на САЩ и Китай. Моят колега Ридам Десаи прогнозира, че пазарната капитализация на Индия ще нарасне от 3,4 трилиона до 11 трилиона долара до 2032 г., третата по големина в света.

Тези прогнози са подкрепени от комбинирането на благоприятни вътрешни и глобални сили. Най-важната характеристика във вътрешния план е промяната в политическия подход от преразпределение към насърчаване на инвестициите и създаване на работни места.

Това беше очевидно при въвеждането на данъка върху стоките и услугите, който създава единен вътрешен пазар; от намаляването на корпоративния данък; и от свързаните с производството схеми за стимулиране както на вътрешни, така и на чужди инвестиции. Към това се добавя появата на многополюсен свят, в който компаниите диверсифицират веригите си за доставки, като Индия се очертава като предпочитана дестинация.

Тези фактори ще интегрират бързо растящата работна сила на Индия в световната икономика. Индия вече има висок глобален пазарен дял в износа на услуги и нейната преднина само се увеличава от началото на пандемията, тъй като корпорациите свикнаха повече с дистанционната работа.

Сега Индия полага съгласувани усилия за привличане на инвестиции, за да увеличи промишления си износ. Тези нови фабрики и офиси ще привлекат още заетост в официалния сектор и по-важното, ще повишат по-съществено ръста на производителността, създавайки благоприятен цикъл на устойчив растеж. Всъщност промяната в подхода на Индия я приближава до източноазиатския модел за ливъридж на износа, увеличаване на спестяванията и насочването им към инвестиции.

На този фон смятаме, че Индия навлиза във фаза, в която доходите ще се увеличават с бързи темпове. За информация, на Индия й отне 31 години, от 1991 г. насам, за да повиши своя БВП с 3 трилиона долара. Според нашите прогнози ще са й необходими само още седем години, за да се увеличи БВП с допълнителни 3 трилиона.

За да се онагледи колко важно би било това развитие за глобалните инвеститори, опитът на Китай предоставя полезен шаблон. БВП на Индия днес е същият като този на Китай през 2007 г. – разлика от 15 години.

Но от гледна точка на перспективата населението в трудоспособна възраст на Индия все още нараства, което предполага, че тя ще има по-дълъг период на растеж. Средната възраст в Индия днес е с 11 години по-малка от тази в Китай.

Разликите в растежа на производителността също би трябвало да се наклонят в полза на Индия. Всичко това според нас означава, че реалният растеж на индийския БВП ще бъде средно 6,5 процента през следващото десетилетие, докато този на Китай ще е само 3,6 процента.

Стремежът към индустриализация в Китай, който стимулира голяма част от растежа му през последните 30 години, беше способстван от изграждането на твърда инфраструктура като пътища и железопътни линии. Индия наваксва в това отношение и сега полага съгласувани усилия за повишаване на публичните разходи за инфраструктура.

Но в днешния свят дигиталната инфраструктура е може би също толкова важна, колкото и физическата, а това е мястото, където Индия е водеща и възприема уникален подход за развитие.

За разлика от други икономики, където частните мрежи са пуснали корени, Индия е водеща в света в изграждането на публична цифрова инфраструктура. Това се основава на нейната уникална система за цифрова идентификация Аадхаар. Изграждат се допълнителни слоеве, които ще накарат тази цифрова инфраструктура да съответства по-добре на потребителите и бизнеса, ще улеснят транзакциите и ще намалят разходите за правене на бизнес. Например, отворената мрежа за цифрова търговия, създадена от правителството, улеснява транзакциите в електронната мрежа за търговия от купувачи и продавачи.

В обобщение, ние изчисляваме, че Индия е напът да осигури една пета от световния растеж през следващото десетилетие. Смятаме, че това предлага убедителна възможност за мултинационалните компании и глобалните инвеститори в свят, лишен от растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:37 | 09.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още