IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия отхвърли възможността ценовият таван на петрола да предизвика хаос в производството ѝ

Всяка волатилност в производството на петрол няма да бъде по-висока от колебанията през пролетта, смята енергийното министерство

14:00 | 08.12.22 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Енергийното министерство на Русия отхвърли опасенията, че ценовият таван, наложен от страните от Г-7 върху руския петрол, ще предизвика хаос в производството на страната, съобщи Bloomberg.

“Повечето пазари са на разположение за нашите стоки при адекватни, пазарно основани принципи“, каза първият заместник-министър на енергетиката Павел Сорокин в свое изявление. Всяка волатилност в производството на петрол „няма да бъде по-висока от колебанията през пролетта“.

Следящите петролните пазари наблюдават производството на Русия поради опасения, че ценовият таван, въведен тази седмица, може да принуди страната – която към момента отговаря за близо 10% от световното производство на петрол – да намали предлагането. Представители на руската власт многократно са посочвали, че Москва няма да продава „черно злато“ на тези, които въведат мярката, решение, което може да доведе до спад в добива, според вицепремиера Александър Новак.

Производството на Русия премина през колебания тази година и поредица от вълни от санкции след инвазията в Украйна.

През април, два месеца след началото на войната, Русия произвеждаше по средно около 10,05 млн. барела дневно спрямо 11,08 млн. барела на ден през февруари, показват браншови данни, видяни от медията. Тогава продукцията започна да се възстановява, достигайки 8-месечен връх през ноември.

Международната агенция по енергетика (МАЕ) прогнозира, че Русия може да се затрудни в намирането на нови пазари за своя петрол, след като влезе в сила и забраната на Европейския съюз (ЕС) за руски внос. Производството на страната може да спадне с близо 2 млн. барела дневно до края на март в сравнение с нивата преди войната, като достигне средно 9,6 млн. барела на ден следващата година, смятат от МАЕ.

По-рано тази седмица Руската централна банка предупреди, че ценовият таван и забраната на Европа са сред "новите икономически шокове, които може значително да намалят икономическата активност“. Въпреки това Сорокин не е на същото мнение, като каза, че таванът ще има ограничено въздействие върху икономиката.

„Рецесионните рискове може да увеличат волатилността, но липсата на (опасения за) предлагането на петрол, които да тегнат над световния пазар, и ясен дефицит на някои петролни продукти, например дизел, подкрепят цените“, каза Соротин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:00 | 08.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
evlogi
преди 1 година
Тя Русия отхвърляше и възможността да нападне Украйна...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още