IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна остави лихвата без промяна за шести пореден месец

Икономиката на страната ще се свие с над 30% тази година, прогнозира централната банка

15:34 | 08.12.22 г.
Снимка:  Andrew Kravchenko/Bloomberg
Снимка: Andrew Kravchenko/Bloomberg

Централната банка на Украйна запази лихвения си процент без промяна на ниво от 25% в четвъртък, но предупреди, че икономическите рискове остават силни, след като серия от руски изстрели увредиха ключова енергийна инфраструктура на страната, съобщи Ройтерс.

Лихвеният процент е на ниво от 25% от юни насам, като централните банкери многократно са заявявали, че ще го поддържат на това равнище до 2024 г. Според данните на регулатора годишната потребителска инфлация в страната се е ускорила до 26,6% през октомври.

В изявлението, публикувано след последното заседание на банката за тази година, се посочва, че продължаващото международно финансиране е ключова предпоставка за икономическата стабилност. Нивото на международната финансова помощ ще достигне 31 млрд. долара тази година, допълват от ведомството.

„Основните рискове за икономическото развитие е по-дълъг период на пълномащабна военна агресия от страна на Русия, както и по-нататъшно увеличение на терористичните атаки срещу критични инфраструктурни съоръжения“, става ясно от документа.

Русия, чиято инвазия в Украйна започна в края на февруари, увеличи атаките си върху енергийни обекти в последните седмици, като по-голямата част от страната изпитва сериозен недостиг на енергия и дълги прекъсвания на електроподаването.

Централната банка прогнозира, че икономиката на страната ще се свие с 31,5% тази година, но ще се върне към растежа през 2023 г., когато ще се увеличи с 4 на сто.

Международният валутен фонд (МВФ) има по-песимистични очаквания, че брутният вътрешен продукт (БВП) на Украйна ще спадне с 35% тази година и че икономиката ще се стабилизира догодина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:34 | 08.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още